Драган Томић: СрБски патолошки простор, “ Токсични привредни систем: Анатомија сурле“

Да би Србин легално зарадио 1 динар по важећим законима он мора да произведе вредност од 7057 ( порез 1405 динара, у овом експерименту не наплатив, плус ПИО 3967 динара, плус здравствено 1463 динара, плус незапосленост од 213 динара) динара у Србији. Наравно, ово је ирационално размишљање са становишта економије али показује у суштин рачуницу да онај ко почиње да се бави послом у Србији не може почети од 0, већ увек из штека или дуга. Другим речима, он сматра да уколико нисте у стању да генеришете прописану количину новца који може да се опорезује ви ни не требате да се бавите приватним послом већ да радите за друге. Систем одлучује да ли сте успешни или не а не ви са вашим талентом, вредноћом и залагањем.

СрБски порески систем је пропорционалан, и као такав, дизајниран да уништи домаћу производњу и одржава жељени ниво сиромаштва. Поред тога он је и некрофилан, он узима од живота и улаже у смрт, због чега је допринос са ПИО фонд већи од пореза,здравства и незапослености спојеног заједно. Он је дизајниран да удовољи пензионерима који су главна гласачка полуга сваке власти од 90-их до данас. То је садистички, систем креиран да створи лажни осећај сигурности тако што инвестира у једину ствар која је сигурна а то је ГРОБ.

Функционисање пропорционалног пореског система подразумева фиксне пореске стопе док је основица варијабилна. Другим речима он узма исти проценат од онога ко зарађује 200 евра и онога ко зарађује 2000 евра. Због тога он погодује богатима и подржава оне који већ имају а уништава оне који немају и који би хтели да стекну. На овај начин, срБски пропорционални систем спречава иновације и развој у старту а подржава традиционалне начине привређивања. Ово чин да је привреда која се развија под шапом пропорционалног система, застарела,ригидна,скупа и неефикасна и сходно томе пословна култура која се развија под овим системом креира патолошке појаве обједињене у једном бићу- србском приватничком дрипцу.

Овај систем дизаниран је од само старта као механизам одржавања сиромаштва и то је његова главна сврха. Као је главни генератор сиромаштва, срБски патолошки порески систем је саставни део сваке власти која се успостави у Србији јер је један од главних полуга моћи и сходно томе, управљања. Проблем са овим системом јесте што је он веома добар да се деспотска феудална каста одржава на власти али у својој коначници он уништава становништво, јер се храни садашњошћу коју инвестира у будућност у којо су људи који су при крају живота и који су не продуктивни. Популација коју такав систем ствара јесу буџетлије и пензионери јер систем једе живо месо, младе људе, који свесни тешкоћа или се не репродукују или напуштају земљу, јер са правом закључују да нема живота овде. Србски патолошки порески систем је главни разлог пада наталитета и повећане смртности јер је у својој суштини некорифлан и окренут смрти не животу.

Гледано на културан начин, Србски патолошки порески систем јесте систем економије патријархалне сеоске породице где сви раде за коску, ору земљу ноктима, рађају румену децу и поштују старе о којима брину. То је казан систем у који сви стављају за старост и тешке дане. Старост која је неизбежна и тешке дане који сами производе јер се не мењају. Одлажући живот, људи у том систему губе разум и развијају патологије које све потпадају под категорију робовског менталитета, које одликује тлапња и стрепња, која акумулира бес и незадовољство које када се накупи води у катасторфалну ерупцију у виду преврата и револуција.

У том систему, рад је кулук, тежак и крвав али „поштен“ и сваки други облик рада у коме се не ради цео дан а онда падне у кревет, се доживљава као „превара“. Иновације се одбацују јер изискују време за учење, кога нема јер је на селу битан физички рад који изискује сво време, те у том систему рада, битније је умети него знати. Аверзија према знању је огромна и произилази из става да нема потребе да се учи ништа ново јер све што ТРЕБА се већ зна.

Фриленсери су напустили топлину и задах стада. Да, нису плаћали порез али су због тога створили читав нови сектор. Нову индустријску грану, екстремно профитабилну, иновативну и осигурали сигуран прилив девиза у земљу. Кршећи закон они су заправо помогли Србији, стварајући нова радна места, доприносећи њеном научно технолошком развоју и расту њеног угледа у свету. Српски ИТ стручњаци су цењени врло високо на светском нивоу, њени 3Д уметници, сви они који су везани за филмску продукцију и продукцију игара се котирају међу 10 најплаћенијих нација у свету.

Они су успели а успех Србија не прашта. Вршећи наплату пореза ретроактивно пет година у назад са све затезним каматама, држава Србија уништила је целу једну индустријску грану, директно корз заплену имовине и слањем у затвор и индиректно, кроз смањење конкурентности на светском тржишту. На дужи рок, она је елиминисала стварање нових ИТ стручњака јер пропорционални порески систем обесмишљава сваку зараду а са тиме гуши иницијативу за бављење овим послом

Наравно да порез треба да се плати али он не може бити исти као за остале раднике у Србиј јер :

 1. За разлику од стандардног радника, фриленсер се никада не враћа са посла. Радећи од куће он је стално на послу. Не постоји фиксно радно време већ се ради док се задатак не заврши, што врло често подразумева не спавање, (мој лични рекорд 72 сата без сна).
 2. За разлику од стандардног радника, који остварује права на пенизионо и здравствено осигурање, фриленсер то нема. Њему се не рачуна радни стаж, стога нема смисла да плаћа доприносе јер их не користи. Порез је стога у реду али доприноси не.
 3. За разлику од стандардног радника коме послодавац гарантује какву такву сигурност у радном односу, фриленсер то нема. Он је номад који се такмичи са целим светом, његова конкуренција су сви људи на планети. Светско тржиште даје могућности али такође носи са собом и ризике, јер као и у Србији, постоје дрипци који воле да не плате. Фриленсер нема право на тужбу нити ужива било какву законску заштиту. Све на шта може да рачуна јесте част послодавца. Фриленсинг је стога пословање високог ризика.
 4. Зарада је нередовна и никада није у једанким износима, због чега је несиплативо било какво регистровање у виду предузетништва,агенције или доо а, барем док се не створи почетни капитал,јер пропорционални порески систем подразумева фиксни порез на месечном нивоу, који није могуће платити ако зараде нема. Порез би стога требало да се обрачунава прогресивно и по учинку, без да прелази 10 посто.

На овај начин, сачувао би се ИТ сектор, Србија би обезбедила нова радна места, осигурала сигуран прилив девиза и осигурала напалту пореза.

Нажалост то се неће десити, јер користи Србији а не државној управи Србије.

Сад је стварно крај.

11 mišljenja na „Драган Томић: СрБски патолошки простор, “ Токсични привредни систем: Анатомија сурле“

 1. Још само недостаје решење на које кукаш. То што измишљаш „oбрачун“ није исто када пишеš о ХИЏРИ или неким другим твојим темама. Имаш ли неког рачуновођу да потврди твој „обрачун“. Са овим серијалом о фрилансерима, доводиш у сумњу све твоје материјале. Ако си и исте писао из малог мозга, као што ово пишеш, рекао бих да је ђаво однео шалу. Иматi фикс идеје које се претварају у измишљотине није баш срећна ситуација.

  Sviđa mi se

  • Бобо, ево ти калкулатора
   https://aktivasistem.com/kalkulatori-zarade-ostali-prihodi-preduzetnik-kontrolni-broj/
   Зашто ово није решење? Зашто би био у обавези да плаћам доприносе када не могу да их користим? Где је ту по теби праведно решење? Шта за Хиџру? Хиџра је овде, одсећи ће ти главу и јебати жене, а ти нећеш моћи да се браниш јер си оне који би могли да ти направе оружије за одбрану уништио јер си од њих плаћао за пензије пензионерима који су гласали за политичаре који су довели муџосе овде да ти секу главе и силују жене. Све за пензију, јеби га све се плаћа.

   Sviđa mi se

   • Да си пажљивије погледао сајт AKTIVA sistem видео би да нема податак у рубрици „о нама“. У АПР постоје две фирме које се по једном слову разликују. Газде обе је исти човек, који је можда рачуновођа 20 година, али фирма НЕ ПОСТОЈИ 20. година како се хвали на сајту. Калкулатор који си ти понудио није предвиђен на ЈЕДАН динар. Зашто ниси кренуо са неком реалном цифром, па нас обавести резултату? Слично примењујеш и у аналитичким текстовима. Тамо нема могућности за проверу, па се могу твоја размишљања и разумети и прихватити. Овде се ради о чињеницама, па се запитај, који би предузетник радио у складу са твојим разумевањем калкулатора? Као што сам написао, могао би да обајавиш неко фрилансерско решење. Поред тога, могао би да питаш AKTIVA sistem то што те мучи и што не разумеш и да нас обавестиш о одговору. Мани се твога „разумевања“!

    Sviđa mi se

   • Не постоји решење за фриленсере у оквиру тренутног система, јер систем захтева константан порез без обзира на зараду. Фриленсери немају константну зараду,она варира и по добити и по времену, стога регистровати се као предузетни,агенција или доо, није економски оправдано. Ако се опорезује као додатни приход лица, фриленсери се стављају у категорију са људима којима не припадају, типа богатим удбашким синовима којима је баба оставила три стана од којих 2 издају у једном живе и могу да плаћају порезе и доприносе. Фриленсери то не могу, јер није логично да плаћају доприносе које не могу да користе. Оптеретити фриленсере са тренутним пореским обавезама, обесмишљава њихов рад и њихово постојање. Нема више шта да се прича о овој теми, пореска ће наплатити порез по цену уништења ИТ привредне гране. Буџет ће бити попуњен само ове године, следеће неће имати од кога да наплати јер је пореских обвезника неће бити. Твоја идеја о „ухлебљењу“ је нереална и почива на зависти коју осећаш према фриленсерима а не на рационалном размишљању.

    Sviđa mi se

   • Шта је са тобом? Читаш на брзака? По твоме „није економски оправдано“! По мени није економски оправдана ни обућарска, фризерска или столарска радња. Запитај се шта ти знаш о економији и „оправданости“ пило кога посла, који је званично регистрован? Колико ми је познато фрилансери су почели да добијају решења о пореским и другим обавезама. Сада ти пишеш да тих решења нема??!! Па зашто се онда буниш? Немаш решење, нема обавезе! И фрилансери можда живе у становима које су бабе, деде, тате и маме откупили као друштвене и то за Џ. У сваком случају, може се извести закључак, да ти твоје идеје не падају на памет, па пишеш сагу о фрилансерима и порезу. Врати се твојим темама! То ти иде неупоредиво боље!

    Sviđa mi se

   • Ti veze sa mozgom nemas. Ali ajde da ti plasticno objasnim. Kada kazes obucarska,frizerska ili stolarska radnja, prebaci to na medicinu, recimo kardiolog,pulmunolog i oftamolog. Srbija ovim cinom, nije eliminisala kardiologa,pulmunologa ili oftamologa, ona je eliminisala medicinu. It sektor nisu samo programeri,dizajneri to je cela oblast a ne samo nekoliko zanimanja.

    Sviđa mi se

   • Опште је познато, да ти ЈЕДИНИ имаш везе са мозгом. То је толико блиска веза, да ниси способан ниједан задатак који сам ти дао да извршиш и тиме помогнеш осталима у разумевању „Саге о фрилансерима“. Што се мене тиче, многи тврде, да немам везе са мозгом. Углавном они, као рецимо ти, који немају одговоре на постављена питања. Бришу ми коментаре или неће да објаве, неки који се сада, после неколико година чуде шта се дешава Трампу и са њиховим објавама на фацебуку, твитеру и сличним мрежама. Ја сам наравно поносан јер сам стигао на ниво Трампа, Рогозина и сличних. Међу првима сам у овим крајевима доживео локалну цензуру. Где си ти у тој причи?

    Sviđa mi se

   • Видиш Бобо, ја тебе разумем. Лепо је то што ти верујеш у закон. Проблем је што код тебе не постоји критичко мишљење и ти не доводиш у питање логику закона. Ако је теби логично да ја продам 3д модела на светским берзама у вредности од 100 евра а онда када тих 100 евра уђе у Србију, мени држава Србија узме 62 посто на име дажбина које не могу да користим, ја не видим логику бављења овм послом. Међутим како берза има преко 300.000 истих као ја из целог света, којима је логично да се баве овим послом, то мени говори да ми је логика исправна и да онај који ме спречава да се бавим овим послом јесте Држава Србија, која ме опорезује са великим порезима. Логика државе Србије је да је 100 евра које ја зарадим премало за њу и да ако желим да зарађујем више ја би требало да се запослим код неког ко би ме плаћао више а кога она може да опорезује или да наплаћујем више како би имао мање издатке. У сваком случају држава Србија мени одређује шта је исправно или не. Зашто држава Србија пиша по мојих 100 евра и зашто јој не смета да ми узме 62 посто? Зато што држава Србија је саставаљена од ментално болесних људи, углавном нарциса и психопата и њихово деловање се пројектује кроз институције на народ чинећи да сам народ постане ментално болестан. Ако прихватиш ту логику, ствари ће ти бити логичне међутим биће исто ментално поремећене. Паметна држава ако има појединца који зарађује гледа како да га музе на дужи рок. Српска држава коље јер све хоће одмах и сада. Ти си позната појава на нету, чак су писани чланци о теби на разним порталима и од мене добијаш медаљу за труд.

    Sviđa mi se

 2. Опет пишеш о својој „логици“. твоја логика се огледа у твојим аналитичким текстовима, које очигледно никога на занимају. Сада пишеш и гузиш се са „Сагом о фрилансерима“? Понестало ти идеја па се сада гузиш у непознатој области? Наравно да је Србија састављена од „ментално болесних људи, углавном нарциса и психопата и њихово деловање се пројектује кроз институције на народ чинећи да сам народ постане ментално болестан.“. Наравно, да је то тако у твом мозгу. Као ти си у неком посебном свету? Једини ти ниси „болестан“??!! Ја заиста немам шта више да напишем, док ти не објавиш неко решење које су фрилансери добили, или неки одговор од рачуновође. Живи у твом свету, измишљај шта ти падне на памет, али је очигледно да о реалном свету ниси способан да размишљаш. Као што видиш, нико се не јавља поводом будалаштине коју заговараш. Рачунај, да и ја немам шта да додам, док не објавиш решење пореске управе или одговор фирме на коју си се позвао са калкулацијом.

  Sviđa mi se

  • Па ништа, пореска управа ће наплатити порез од фриленсера који према најбољим проценама може да износи 100-150 милиона евра али ће зато да изгуби ИТ индустрију вредну 1.4 милијарде евра и то заувек. На ово треба да се дода и ланчана реакција, пад промета и пад ПДВ од 500 милиона евра и то ти је то. Нема решења у оквиру тренутног система, ИТ сектор је постао успешан јер није био део система, његово враћање у тренутни систем имаће за резултат уништење ИТ сектора.

   Sviđa mi se

   • Големово дете постаде стручњак и за економију??!! Свака част на брзини у савладавању градива!

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s