Zdravko Glavan: NEBITNE STVARI O UKRAJINI

Najveći uspjeh đavola je kad uspije da ubijedi ljude da ne postoji a najveći uspjeh naših gospodara je da nas ubijede da sve rade u našu korist.

06f74-25d025bf25d1258025d025b525d1258325d025b725d025b825d025bc25d025b025d1259a25d025b52528172529

Danas je nedjelja a nedjeljom više izbjegavam raditi nego drugim danima pa kad već nemam pametnijeg posla da napišem koju o Ukrajini.

Mnogi su pokušali ali sam pročitao samo nekoliko analiza koje uopšte vrijedi čitati a i one su uglavnom napisane po sistemu dobro jutro ćaršijo na sve ćetiri strane odnosno najbitnije je ne ići protiv vladajućeg narativa pa makar ništa ne rekao.
Možda i griješim jer sam po profesiji žicar pa na stvari gledam drugim očima, ali mi se čini da je osnovna greška većine autora u metodologiji koja se koristi. U elektrici i mašinstvu stvari se dijele na statiku i dinamiku s tim da je u elektrici dinamika nekoliko puta obimnija od statike a slično je i u mašinstvu dok je u društvenim naukama dominantna statika. Društvo ni u kom slučaju nije statično pa se ni u proučavanju ne može koristiti samo statika. Problem je što je dosta pojava u društvu proces dugog trajanja a nisu razvijeni standardni metodi mjerenja pa je teško uočiti zakone po kojima se stvari dešavaju.
Kad se dodaju interesi najmoćnijih kojima sigurno nije u interesu svima lako dostupna istina nego ono što oni žele plasirati kao istinu onda dobijemo skoro pa mrkli mrak u kome se malo šta vidi ali se ipak ponešto može napipati na osnovu uzroka i posljedica. Pošto i ćorava kokoš ponekad potrefi zrno pokušaću sličnom metodom da potrefim ponešto o ovim stvarima koje se danas kratko zovu Ukrajina a obuhvataju daleko veći opseg.

Da bi se neki proces razumio potrebno je shvatiti na koji način stvari funkcionišu i shvatiti uzroke pa na osnovu toga procijeniti posljedice odnosno budućnost.

Kad su u pitanju zapadni autori prva greška koju čine je da svijet evrocentričan a on to već neko vrijeme nije. Pod Evropom ovdje podrazumjevam i USA koje su samo produžena ruka ili obratno. Ako se posmatra „bruto domaći proizvod“ onda u svijetu USA, EU, Kina i ostatak svijeta proizvode ugrubo po četvrtinu a Rusija zanemarivih 2% ali ako se uzme paritet kupovne moći stvari stoje bitno drugačije na štetu „zapada“ i proizvodnja „istoka“ i „zapada“ je uporediva. Mislim da je paritet kupovne moći daleko objektivniji jer je očigledna činjenica da operacija krajnika u Permu ili Vuhanu i kaprićoza sa kolom na trgu Svetog Marka konzumenta košta isto i tako se računaju u BDP, ali nemaju ni približno istu vrijednost.
Ako se tome doda i vojna moć gdje RU ima najveći nuklearni arsenal na svijetu a PRC najbrojniju vojsku jasno je da kolektivni zapad nije jedini koji se pita i odlučuje. Ako se napravi krivulja rasta ekonomske i vojne moći vidjećemo da zapadne države zbog svojih specifičnosti „zrelih društava“ imaju zadnjih 30-40 godina daleko manji rast od PRC a i od RU zadnjih 10 tak godina. Ako se napravi aproksimacija funkcije rasta za narednih deceniju ili dvije jasno je da će vrlo brzo „centar svijeta“ preći na daleki istok.

Druga greška koju čine zapadni analitičari je da Rusiju percipiraju kao evropsku državu a ona to nije u potpunosti. Rusija ima većinu stanovništva i privrede u Evropi ali isto tako većina sirovina i teritorija je u Aziji a u zadnje vrijeme i trgovinska razmjena sa Azijom raste daleko brže nego sa Evropom pa je za pretpostaviti da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Istorijski gledano kad god se Rusija posvetila istoku napredovala je kad god se posvetila zapadu stagnirala je ili nazadovala. Dva očigledna primjera su premještanje centra državnosti iz Kijeva u Moskvu („Kijevska Rusija“) u srednjem vijeku i zauzimanje Sibira pa i Aljaske u novom vijeku. Sa druge strane na zapadu je bila manje sretna pa su je skoro pa sve komšije gazile do Moskve a bogami su i Rusi umjeli poravnati centralnu evropu nekoliko puta a rezultat svega toga je granica par stotina kilometara istočno ili zapadno i Rusija unazađena za jednu ili više generacija. Takvo iskustvo Rusija je imala i u prošlom vijeku 2 ili 3 puta zavisno ko piše istoriju i Putin je toga više nego svjestan kroz istoriju svoje porodice ako je tačna priča da mu je otac u zadnjem trenutku spasio majku jer je shvatio da je ona živa u gomili leševa umrlih od gladi pri opsadi Lenjingrada.

Treća greška koju prave rusofilski orjentisani analitičari je da ne shvataju poglede zapadne Evrope. Ako pogledamo kartu vidjećemo da su genetski Slaveni od Frankufurta do Vladivostoka pa zvali se oni Vendi, Lužički Srbi, Gradištanski Hrvati, Poljaci ili Rusi. Od Frankfurta do Atlantika je 500 km i jasno je da bi ujedinjeni Sloveni zapadne narode za 48 sati mogli baciti u Atlantik. Zbog toga su ti narodi u prošlosti činili sve što su mogli, danas čine i u budućnosti će činiti sve što mogu da spriječe Slovene u jačanju i ujedinjenju. Ove stvari sam prvi put shvatio kad sam pročitao trilogiju o Dukajevima (Purpurni vijek, Ararat1 i Ararat2 ) Lajoša Zilahija gdje opisuje strahove Mađara relativno malog naroda u ravnici gdje se nemoguće braniti a sa 2-3 strane okruženog Slavenima. Kad se svemu tome doda da Rusi i nisu nešto skloni demokratiji kakvu prakticiraju zapadni narodi a ni osvajanja im nisu strana onda se vidi da strah zapadnjaka nije neopravdan. Kad se tome doda i vječna glad zapadnog kapitala prvenstveno prema ruskim sirovinama, dobijemo sve potrebne preduslove za ovo što se dešava u Ukrajini.

Ima tu još ponešto bitno ali da pređem na ono što se dešava u Ukrajini.
Gledano sa Ruske strane, zapadna granica u zadnje tri decenije se pomjerila više od 1000 km na rusku štetu i svako bi se u toj situaciji osjećao ugroženim. U WW2 Rusi su imali najveće žrtve na svijetu i to su donekle kompenzirali proširenjem na zapad i stvaranjem tampon zone od Poljske, Čehoslovačke………. Raspadom SSSR i Varšavskog ugovora tampon zona je postala tampon zona neprijatelja a nova ruska tampon zona je postala Finska, Bjelorusija, Ukrajina, Jermenija…. i Rusi su to prihvatili možda trajno ili privremeno niko ne zna osim Putina i par njih oko njega a oni nam neće reći je li jedno ili drugo. Sa druge strane zapad je trenutak ruske slabosti shvatio kao idealnu priliku da na ovaj ili onaj način stavi Rusiji nož pod grlo. Idealno bi bilo da taj posao odrade tuđim rukama a tu priliku im je pružila Ukrajina. Namjerno ne pišem o tome šta je moralno a šta nije jer je moral vrlo rastezljiv, pa se lako okliznuti na tom terenu. Tako je bombardovanje SRJ bila najmilosrdnija operacija u poznatoj istoriji a kad to rade Rusi u Ukarajini to je najveći zločin. Rusi su postavili uslov Ukrajina bez strateškog naoružanja i van NATO što bi, po meni, trebao biti prihvatljiv uslov jer ako je prihvatljiv za Finsku koja je potpuno drugi narod i demokratija zapadnog tipa ne vidim ni jedan drugi razlog za neprihvatanje od strane Ukrajine. Gladomor jeste istorijska činjenica ali iz iskustva sa ovih prostora ne bih isključio da je višestruko naduvan i broj žrtava i ruska odgovornost sve u interesu nekog trećeg a isto tako je činjenica i više Rusko – Finskih ratova od kojih je zadnji bio poslije gladomora pa to ne smeta da Rusi i Finci budu pristojne komšije ili bar dovoljno pametni da ne ponavljaju greške iz prošlosti za nečije babe zdravlje. Šapa ruskog međeda nije baš nježna, ali eto Ukrajinci zadnjih 10 godina nisu imali tu šapu za vratom pa opet nisu uspostavili funkcionalnu državu ni demokratiju, korupcija im veća a standard niži nego i u Rusiji što nije nimalo lako postići. Ukratko rečeno Ukrajinci i nisu neki narod kao ni mi da ne kažem koju težu riječ i kao takvi su bili idealna meta za neprijatelje Rusije koji su ih gurnuli u vatru za svoje interese.
Jedino opravdanje za Ukrajince bi bilo da imaju dokaze da Rusi spremaju agresiju bez obzira šta oni radili ali nijedan takav dokaz nisu ponudili.

Sa druge strane gledano od pada SSSR Rusi su pod prozorom gledali stvaranje antirusije a crvena linija je vjerovatno bila nekažnjeno spaljivanje proruskih demonstranata u Odesi i najvjerovatnije je već tada Putin krenuo u akciju a ovo danas je samo jedna u nizu eskalacija. Za početak im je digao ustanak na istoku da ne mogu u NATO ni ako hoće a kad oni nisu shvatili pretnju onda je ušao vojskom u Ukrajinu. Ulazak vojskom u Ukrajinu nije ni zakonit ni moralan ali je činjenica da bi oni koji najviše galame u istoj situaciji postupili još gore, što neko napisa – šta bi bilo kad bi Rusi postavili rakete u Srbiji, Kanadi ili Meksiku? Rusi jesu grubi i često se ponašaju kao slon u staklariji, nedostaje im „meka moć“ i iskustvo u njenoj primjeni i to se vidilo i u Ukrajini jer skoro svi potezi koje su povukli nisu imali nikakvog efekta ili su postigli kontraefekat i skoro svaka vlast koju su kontrolisali u Ukrajini je bila izrazito nedemokratska i korumpirana, ali isto tako to nije opravdanje da Ukrajinci pokušaju da im zabiju nož u leđa. Situacija je bila najblaže rečeno slična našoj u RS – Rusi podržavaju korumpiranog Dodika jer trenutno zbog para u Rusiji igra za njih a korupcija i Dodik realno govoreći nisu njihov nego naš problem i Rusi će podržati svakog svog igrača bez obzira je li korumpiran ili nije sve dok igra za njih. Za razliku od njih Amerikanci smjenjuju svakog ko nije njihov igrač bez obzira je li korumpiran što je ipak manje demokratski. Ukratko, po mom mišljenju Ukrajinci su kao narod(isto kao i mi) nezreli i dozvolili su zbog svog neiskustva da ih drugi zloupotrebljavaju, a tu svoju nezrelost ili greške su skupo platili i tek će plaćati. Politika je umjetnost mogućeg, komedija to nije, a oni izabrali komičara??

A sad malo o „međunarodnim odnosima“.

Ima onaj vic umro Bil Gejts i došao kod svetog Petra i on ga pita bi li u raj ili u pakao. Bil ga zamoli da prvo pogleda i on dozvoli i odvede ga prvo u raj, predivni parkovi sunce sija ljudi šetaju i zezaju se….. a zatim ga odvede u pakao zadimljena krčma, pjevaljka na stolu svi piju…. i Bil kaže da bi u pakao. Dolaze dva grmalja zgrabe ga i bace pravo u kotao vrele vode i on vrisnu svetom Petru „Hej šta je ovo“ a on mu odgovori „Imamo i mi demo verziju“.

Priča o međunarodnom pravu, pravdi… je samo demo verzija međunarodnih odnosa. Najveći uspjeh đavola je kad uspije da ubijedi ljude da ne postoji a najveći uspjeh naših gospodara je da nas ubijede da sve rade u našu korist. Naravno sve i uvijek rade u svoju korist što je i logično. Rat i politika su ista društvena djelatnost samo različitim sredstvima. Ako gospodari procijene da je lakše postići cilj ratom bit će rat ako procijene da je lakše politikom biti će politika. Uloga države je da jednom narodu ili grupi naroda organizovanim djelovanjem omogući prednost nad konkurencijom a uloga vojnih blokova je da na isti način omogući prednost grupi država. Logično je da će država biti organizovanija i sposobnija da ispuni svoju ulogu ako su na čelu sposobniji ljudi. Unutar države vrijede slični principi kao i u međunarodnom pravu. Idealno bi bilo kad bi vladao socijalistički moral pa bi svi radili koliko mogu i uzimali koliko im treba ili bar hrišćanski pa kad bi svi voljeli bližnjeg svog kao sebe samog (zanimljivo da su kod nas hrišćanstvo i socijalizam u sukobu a recimo Čavez je smatrao da je Isus najjveći socijalista u istoriji što nije daleko od istine) ali nažalost priča da to funkcioniše tako je samo još jedna demo verzija. Zbog toga se treba organizovati po sistemu čistih računa za dugu ljubav. Najsrbskija država nije ona za koju to kaže vojvoda od plaziluka i njegov posilni nego ona koja Srbinu obezbjedi najveću ličnu sigurnost i sigurnost imovine, da mu najveću platu za neki posao i mogućnost školovanja……a kako to postići to je drugo pitanje na koje ne postoji ni jedinstven ni jednostavan odgovor. Postoje modeli koji solidno funkcionišu i pomoću kojih pojedini narodi postižu maksimum i od kojih treba učiti a to su u prvom redu skandinavske zemlje, zapadno evropske zemlje pa čak i PRC, Izrael, Japan ali zadnjih nekoliko nisu podesne za učenje od njih zbog različitog mentoliteta. Postoje neka osnovna pravila koja najčešće podrazumjevaju meritokratiju, socijalnu inkluziju i, kroz to dvoje, selekciju najboljih od obdaništa do kluba penzionera. Mi smo tipčan primjer naroda koji radi sve suprotno a onda kad ispadne kilavo krivi su KGB, CIA, Vatikan….svi osim nas ali mi smo majstori tog zanata a Ukrajinci su velemajstori. Ukrajinci su Rusima hvala državotvoran narod postali prije 100 godina, a prije 30 godina su dobili na tacni drugu po veličini državu u Evropi sa zavidnom tehnologijom prebogatu prirodnim resursima bez opaljenog metka opet dosta zahvaljujuči Rusima. Ne mogu reći da je to bio jednostran proces Timošenko i ekipa iz prvog ili drugog ukrajinskog fronta koja je krvavila gaće po Vojvodini i Beogradu su bili Ukrajinci i dosta njih je izginulo u borbi protiv okupatora i nacizma ali je činjenica da su od istočnoevropskih naroda uz Bugare najviše sarađivali sa okupatorom i nije Hitler slučajno napravio istočni štab u Vinici a njihovi pojedini postupci prema Ruski orijentisanim pojedincima bi se mogli okarakterisati kao genocid. Sve to je oprošteno da bi opet prvom prilikom krenuli istim putem i sad su naletjeli na nekog s kim ne mogu kao dosad, i sad kuku lele jao KGB,GRU……. Ukratko zemaljska kugla je groblje naroda prije nas ovdje su življeli Iliri, Rimljani; Ugari…. Turci i svi su u krvi osvajali i gubili ove teritorije najčešće zasluženo jer se nisu umjeli organizovati a trenutno se ista sudbina sprema i Ukrajini takođe zasluženo.

Realno govoreći puno više se nije moglo ni očekivati jer kad tako neiskusan i nezreo narod staviš na mjesto na kom je Ukrajina teško da če postići više od njih i rijetke su nacije dovoljno sposobne da se održe u tim uslovima i iskoriste komparataivne prednosti. Najodvratnija mi je priča da narod nije kriv ni kod nas ni u Ukrajini ni bilo gdje na svijetu. Da, narod jeste kriv i ovdje i u Ukrajini i svugdje drugo gdje vlast i država ne valjaju isto kao što je narod zaslužan svugdje gdje vlast i država rade svoj posao. Realno govoreći političari su ovdje još i pošteniji dio naroda jer su ispunili svoj dio dogovora svak ko je glasao za tariguz i makarone dobio je i tariguz i makarone ko je glasao za obećanje za posao dobio je obećanje za posao ko je skupio 20 glasova dobio je i posao e sad što u najlon ne može stati tariguz ,makarone demokratija, meritokratija…. nisu krivi političari a pretpostavljam da je situacija u Ukrajini ista ili gora jer im je država gora.
Neko će reći da narod nije kriv jer ne zna ali opet je kriv jer ga je interesovalo koje boje su Stanijine gaćice, je li se Nataša udala 18735353545252-ti put i tuče li je muž i je li mančester prvak a ne njegova sudbina. Čak i ako ništa ne zna i ništa ga ne interesuje ako glasa iskreno opet će efektom Rolingstonsa* pobijediti najbolji, ali ako glasaš za tariguz i makarone onda ćeš to i dobiti kad se usereš na putu za Poljsku pod ruskim granatama da imaš čime obrisati dupe.

Otprilike sam naveo uzroke ovog što se dešava oko i u Ukrajini a sad ću opet otprilike šta će biti.

Opet bi moglo biti svakom prema zaslugama. Najvjerovatnija opcija je da če Rusi vratiti kusur iz WW2 Poljacima, Slovacima i Rumunima a ono što ostane će se MOŽDA zvati Ukrajina u sastavu Rusije ili kao kolonija. Po većinu bi bilo bolje u Rusiji ali nisam siguran da će im hladni i proračunati Putin taj luksuz omogućiti. Za 20 godina će biti Malorusi a već druga generacija će biti veči Rusi od Putinove unučadi. Što se Rusa i Rusije tiče oni su u daleko boljoj poziciji nego što to zapadna propaganda koja kod nas dominira tvrdi. Oni su njemu kao uveli sankcije a on se kao brani ali to je samo prestava za široke narodne mase. Kad pogledamo kartu vidimo da geografski gledano većina Ruskih komšija gledano prostorno i privredno nije uvela sankcije čak ispod žita i podržava Rusiju. Tačno je da Rusija većinu privrede ima u Evropi i da sa ostatkom Evrope ima najveću razmjenu ali isto tako nije nemoguće da to ubrzo bude Kina. Zbog jedne cijevi prema Njemačkoj se digla velika frka a 5 cijevi koje se grade prema Kini niko i ne spominje. Većina Ruskog izvoza je plin i nafta za naftu postoji alternativa ali za plin ne postoji niti će postojati bar toliko dugo dok ne proradi onih 5 cijevi do PRC. Ukoliko zabrane uvoz evropske tehnike samo će izgubiti tržište jer će im se uvaliti Kinezi, Amerikanci….. a rođak u Rusiji već pominje platni promet preko PRC ruske verzije jućuba, votsapa…… Putin je jedini koji igra krajnje proračunato i prvi je kandidat za pobjedu u ovoj brzopoteznoj partiji ali ne i u meču jer ima i većih problema od Ukrajine. Podvukao je da niko ne smije mješati u Ukrajini i siguran sam da niko neće ni pokušati i čak i da koji iskander sa nuklearnom glavom zaluta i poravna prvi aerodrom u Poljskoj u najgorem slučaju bi mu vratili istom mjerom a vjerovatno ni to jer niko nije lud da riskira totalno uništenje zbog tamo nekog grada u Poljskoj. Prema tome oni koji su sokolili Ukrajinu po sistemu „Ljeposava diži a ja ću te kuražiti“ će je ladno ostaviti na cjedilu Rusima na milost i nemilost uživajući u ratu dva bratska naroda a sve u njihovu korist. Putin će Ukrajinom zaokružiti zapadnu tampon zonu i teško da če je neko narušiti u dogledno vrijeme zbog arsenala iza nje i ponuditi mir i saradnju ukoliko prihvate dobro i jest, ukoliko ne okrenuti će se PRC i istoku. Čak i u najgoroj mogućoj opciji da totalno izgubi Ukrajinu Rusija može po drugi put centar državnosti premjestiti na istok recimo u Jekaterinburg okrenuti se istoku i biti nekakva sila.Njegovi daleko veći problemi su demografija i PRC. Sa sadašnjom demografijom on sebi ne može priuštiti značajnije gubitke ni u Ukrajini ni bilo gdje drugo a dugoročno može računati samo na ulogu kineske Kanade u boljem ili kineskog Meksika u gorem slučaju.

EU je dobrovoljno pucala sebi u nogu i to će je još dugo boljeti. Ne mogu reći da nemaju razloga za strah koje sam opisao gore ali mislim da je strah pretjeran. Rusija sa sadašnjom demografijom i privredom nije realna prijetnja za Evropu; jedini valjano opravdanje za ove postupke je strah od jačanja Rusije u budućnosti i ujedinjenja Slovena ali to je na dugom štapu i malo vjerovatno u narednih nekoliko generacija a do tad ko pukovnik ko pokojnik… Ako nastave ovako može im se desiti da pored nadolazećih Afganistanaca budu i molili Ruse da dođu.
EU od svega ovog može imati samo štetu ako se bude striktno primjenjivalo jer 10 posto ruske potrošnje su putovanja u inostranstvo većinom u Evropu isto važi i za auta i tehničku robu ali nije to bez alternative mogu oni osoliti guzicu i kod Arapa a tehniku kupovati od PRC, a to će se i desiti ako budu kruti.

Amerikanci će po običaju pokupiti kajmak. Potpaljivali su Ukrajinu potpaljivati će i Evropljane a oni će se džentlmenski držati po strani.

Kinezi će spojiti ugodno sa korisnim. Dobiće za dž tržiše sa kojim su savršeno kompatibilni i podršku Rusije kad im zatreba oko Tajvana a zauzvrat neće uložiti ništa. Dugoročno se može desiti ako je zapad i dalje bude pritiskao da im i sama Rusija padne u krilo.

Mi i naša okolina smo u svemu ovome sitni i nebitni i trebamo dobro paziti da se koliko možemo držimo po strani pazeći da ne prođemo ko trava na kojoj se tuku slonovi. Bez obzira ko pobijedi mi nećemo tu ništa moći promijeniti i moraćemo da sarađujemo sa pobjednikom. Ukoliko pobijedi Rusija doći će skoro pa na srpsku granicu i igraće daleko ozbiljniju igru na ovim prostorima i vjerovatno će uračunati da im nismo zabili nož u leđa i možda ćemo čak u dogledno vrijeme moći sjedati na dvije stolice. Ukoliko pobijedi zapad u puno većem smo problemu a pogotovo ako smo protiv njih jer nas percipiraju ne bez razloga kao male Ruse na Balkanu. Osim odnosa sa njima velikima, bitno je gledati da se ne zamjerimo komšijama jer bolje je dobar komšija nego dobra ograda ali to već manje zavisi od nas više od komšija i njihovih gospodara mada Milanović neki dan reče da se sad ne treba iživljavati na Srbima što je dobar znak. Da nismo nezreo narod mogli bi iskoristiti frku i neprimjetno očistiti i srediti svoje dvorište za smjenu korumpiranog Dodika sigurno bi dobili podršku zapada a Rusi imaju prečeg posla. Osim toga postoji i opozicija i alternativa. Srbija je u težoj poziciji jer ima opoziciju ali ne i alternativu a osim toga Vučko se trenutno drži neutralno koliko može.

* efekat Rolingstonsa je način na koji su pobjeđivali na top-listama u USA. Svaka savezna država je imala svoju Doli Parton koja nije znala sve note ali je zato imala obline i pošto ni kod njih ne fali budala ni krivog drveća u svakoj saveznoj državi je pobijeđivala neka lokalna Dolly ali je na drugom ili trećem mjestu u svim državama bilo nešto što liči na muziku i kad se saberu glasovi iz svih država skoro uvjek je pobjeđivao najbolji.

Jedno mišljenje na „Zdravko Glavan: NEBITNE STVARI O UKRAJINI

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s