Алтер Мејн Стрим: Министарство неистине на стероидима

Očito je da u uredima birokracije u Bruxellesu postoje snage koje ne žele mijenjati svoj politički kurs i žele nastaviti kurs žestokog sukoba s Rusijom.

naoruzajse

Možda niste svjesni tko su „aktivisti“ Faktografa i da im je Covid tek „usputni posao“

Obećao sam pojašnjenje oko Faktografa, koji je jučer otišao tako daleko da je tvrdio kako u Ukrajini nema bioloških laboratorija, istovremeno kada se u Ujedinjenim narodima održavala sjednica na tu temu i Vijeće sigurnosti, većinom, glasova, tražilo da se provede, ili pokuša provesti, istraga dokumentacije i spornih lokaliteta. Iako to vjerojatno neće biti učinjeno, treba pojasniti što je zloglasni Faktograf, koji se samo usput bavi koronavirusnom pandemijom, ustašama i partizanima i drugim temama, ali mu je glavna zadaća puno opasnija i ako kratkoročno bude pravde u „kolektivnom Zapadu“, najmanje što zaslužuju je „preodgoj“ u Lepoglavi, Mitrovici za Srbiju, Zenici za BiH, gdje djeluje organizacija Raskrinkavanje i druge. No, to se neće dogoditi, ali to nije razlog da ne znamo tko su ovi „aktivisti“.

Faktograf je dio mreže Fact Checking organizacija East Strat Com i EU vs Disinfo

U obilju dokumenata se može dokazati da je nastanak Faktografa, koji je samo hrvatski ogranak EUvsDisifo, Fackt Checking krovne organizacija, dio EastStratComa. Dakle, glavni mu je cilj „suzbijanje zlokobnog utjecaja Rusije i Kine“,

Ovdje se ne radi o „činjenicama“, već tko je na strani „Istoka“. Problem je što kvalitetne borbe protiv ove Pete kolone nema, ako se puštaju dezinformacije koje mogu služiti da oslabe Kinu, na primjer.

Mnogi su u Hrvatskoj i regiji Faktograf ili srodne organizacije gledali kroz prizmu pandemije, što je pogrešno, iako je i ovdje bilo skretanja pozornosti na Rusiju.

„Rusija je opet kriva za sve i pandemiju koronavirusa koristi za podrivanje Europske unije“, bila je jedna od stalnih tema 2020. Ova tvrdnja, apsurdna koliko neistinita, sama po sebi ne bi bila opasna da nije dio izvješća „policije misli i javno izgovorene riječi“, takozvane radne grupe za strateške komunikacije „East StratCom Task Force“, koja je ranije djelovala pod izravnim zapovjedništvom i nadzorom povjerenika za sigurnost i vanjsku politiku Europske komisije Josepa Borrella, sada njenog predsjednika.

Ovo je tijelo u ožujku 2015. osnovano kao dio Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), kojom je također upravljao Borrell, a zadaća joj je suzbijanje dezinformacijske kampanje Rusije i „proaktivna politika“ EU u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i samoj Rusiji.

East StratCom je agencija koja je tada polagalaže račune povjereniku Borrellu, a trenutno ne znam tko je na njegovoj bivšoj funkciji, odnosno Europskoj komisiji. Tjedni Pregledi dezinformacija ove organizacije, koji se objavljuju na ruskom i engleskom jeziku, su temelj za rad organizacija koje djeluju u okviru kampanje „Fact checkinga“, čiji je ogranak u Hrvatskoj sve poznatiji Faktograf.

Kako ovo funkcionira u praksi? Jednostavno. „Policija misli i izgovorene riječi“ pregledava „prokremaljske informacije“ i tjedno određuje što je istina, a što laž. Tako su, na primjer, štitili „Bijele kacige“ u Siriji, propagandno krilo sirijske Al-Qaide. To je službeni stav Europske komisije i Borrella, tako stoji u izvješću EEAS-a i East StratComa i sve što vidite svojim očima, što potvrđuje da Bijele kacige i dan danas djeluju isključivo na teritoriju terorističkih skupina u Siriji i da su njihovi članovi malo na bojištu, a onda se presvuku i glume „civilnu zaštitu“, je laž, optička, varka, iluzija, fotomontaža, što god, uglavnom „prokremaljska propaganda“.

Posljedice koje snose oni koji se usude napisati bilo što što je u suprotnosti s propagandom Bruxellesa, bilo EU ili NATO pakta, su gašenje računa na društvenim mrežama i ograničavanje širenja takvih sadržaja. Tako je barem zasad, dok se ne prijeđe na strože mjere od cenzure u informacijskom polju.

Istina o Bijelim kacigama  samo su dio takozvane „ruske propagande“. Kroz dansko ministarstvo obrane je danski list Berlingske ranije pribavio dokument kojeg je izradio East StratCom s navodnim primjerima ruske propagande. „Istinu“ iz zapadnih medija o ovim slučajevima znate, tako da nije potrebno duljiti priču. Sve ostalo je „ruska propaganda“ kojoj je cilj razbiti „jedinstvo“ Europljana i Europske unije, iako argumente za to „jedinstvo“ samo Bog zna.

„Ruska propaganda“ je bila i verzija o obaranju leta Malaysia Airlinesa MH-17 nad Donbasom, pa navodi kako je švedski ministar obrane naoružavao Ukrajinu, pa bombardiranje humanitarnog konvoja u Aleppu u rujnu 2016. godine, kada su valjda Rusi iz zabave bombardirali konvoj šiitskih civila iz dva grada u okruženju zapadno od Aleppa, koji se kretao treba slobodnom teritoriju, iako na internetu možete vidjeti snimke na kojima se vidi eksplozija i da se ne radi o zračnom udaru.

Jedina je mogućnost da su šiiti sami sebe raznijeli kako bi okrivili „humanitarne djelatnike“ organizacije Jabhat Fateh Al-Sham, novo ime za sirijsku Al-Qaidu, koja je svojim borcima naredila da malo skrate bradurine, operu se i obuku koliko toliko pristojne uniforme.

Tu je i rusko miješanje u izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine, iako je specijalni istražitelj Robert Mueller na kraju rekao da ga nije bilo, pa vijest da su njemački vojnici silovale djevojku i Litvi, što nijedan ruski medij nije objavio.

Pa francuski predsjednički izbori 2017. godine, navodno trovanje Sergeja i Julije Skripal u Salisburyu, kemijski napad u Istočnoj Gouti o kojem se saznalo da je bio insceniran i da sirijska vojska s tim nikakve veze nije imala i mnoge druge stvari. Zapravo bi trebalo uzeti sve „tjedne Preglede ruskih dezinformacija“ koje objavljuje East StratCom i vidjeti što sve tamo stoji, jer na temelju tih izvješća agencije za „Fact checking“ daju sugestije za cenzuru vašeg bloga, osobnog računa na društvenim mrežama, portala i svrstava vas u skupinu „ruskih propagandista“, neovisno o tome što vi mislili ili mislite da imate pravo misliti i reći, uz sve argumente kojima raspolažete.

East StratCom i Zeleni: Rusija koristi Covid-19 da podijeli ujedinjenu demokratsku EU

Rusija je bila kriva i za podrivanje jedinstva EU. Prema grupi zastupnika u Europskom parlamentu, Moskva je zlokobno koristila pandemiju koronavirusa koja je izbila u Europi. Slične izjave su dolazile i iz Sjedinjenih Država, gdje tvrde kako Rusija i Kina optužuju Ameriku za širenje virusa po svijetu.

Ovi „stručnjaci“ su sigurni da je Rusija odlučila iskoristiti da unese razdor u ujedinjeni zapadni svijet, a Moskva to vidi kao pokušaj Washingtona i Bruxellesa da nađu novi razlog kako bi Rusiju optužili za sve svjetske probleme.

Tri zastupnika iz kluba Zelenih-Europskog slobodnog saveza, koji su preuzeli vlast u Njemačkoj, pozvala su vodstvo EU da se pozabavi tim „dezinformacijama“ o Covidu-19, koje su dolazile iz Moskve i Pekinga. U svom otvorenom pismu zastupnici su istakli kako Moskva i Peking “pokušavaju potkopati Europsku uniju i širiti nepovjerenje među lokalnim stanovništvom i europskih zemalja prema EU, njenim demokratskim vrijednostima i institucijama”.

Gdje je to „jedinstvo“ i gdje su te „demokratske vrijednosti i institucije“, najbolje je pokazala kriza s pandemijom, a da nitko nije morao izgovoriti ili napisati jednu jedinu riječ o onome što se trenutno događa u EU.

Ovdje imamo jednu zanimljivost koju bi mogli objasniti psiholozi. Sva tri potpisnika pisma dolaze iz Njemačke. To su Aleksandra Giese, Sergey Lagodinsky i Viola von Cramon, sada posebna izaslanica za Kosovo, gdje se druži s krvnicima UCK i trgovcima heroina i organa.

Ovaj „zeleni“ trio je porijeklom iz Astrahana, a Lagodinsky, koji je emigrirao na Zapad početkom devedesetih, poznati je mrzitelj svega ruskog i to dolazi i njegove biše domovine. U starijem intervjuu za Deutsche Welle je ukidanje sankcija Rusiji nazvao “neproduktivnim”, naglašavajući da je glasao protiv povratka ruske delegacije u PACE, te da je bio oduševljen aktivnostima blogera Alekseja Navalnog, njegovog suradnika na programu World Fellows na Sveučilištu Yale.

Posebno treba naglasiti da se u pismu parlamentarci, koji nikada nisu dali niti jedan konkretan primjer moskovske „dezinformacijske aktivnosti“, pozivaju na “nedavna otkrića” radne skupine East StratCom, stručne skupine pod nadzorom bivšeg čelnika europske diplomacije Josepa Borrella, sada prvog čovjeka Europske komisije. Međutim, sam Borrell je pozdravio pomoć koju je Moskva pružila Italiji na početku pandemije.

Zapravo su zastupnici u Europskom parlamentu izrekli su slične prigovore kao u Sjedinjenim Državama, gdje je Fiona Hill, koja je bila odgovorna za europske i ruske poslove u Trumpovom vijeću za nacionalnu sigurnost, rekla da „Rusija i Kina pokušavaju okriviti SAD za širenje koronavirusa u svijetu“.

„Moskva i Peking rade zajedno“, rekla je Fiona Hill za Washington Post, a europski Zeleni, koji mogu pozelenjeti, ali od srama, samo kad bi ga imali, odmah su prihvatili ovaj narativ.

Međutim, optužbe protiv Rusije i Kine samo svjedoče o zbrci zapadnih elita, napomenuo je bivši zastupnik  Europskog parlamenta Miroslav Mitrofanov.

“Iz njihove retorike prethodnih godina je jasno da sve dobro dolazi iz euroatlantskog podrijetla, a sve loše iz Rusije. Ali se pandemija ne uklapa u ovu priču. Oni bi to voljeli, ali nema dokaza o krivici Rusije i Kine za ovo što se događa i ostaje im da ponavljaju staru otrcanu dogmu da je Rusija nekako, iako nitko ne razumije kako, kriva za sve ovo“, rekao je Mitrofanov za ruski Pogled.

„Kupce ili korisnike ove priče trebalo bi tražiti u nadnacionalnim strukturama Europske unije. Italija zahvaljuje Rusiji, Njemačka raspravlja o ukidanju sankcija, a samo birokracija u Bruxellesu nastavlja demonizirati Rusiju“, smatra njemački politolog Alexander Rahr.

Očito je da u uredima birokracije u Bruxellesu postoje snage koje ne žele mijenjati svoj politički kurs i žele nastaviti kurs žestokog sukoba s Rusijom.

Rahr je podsjetio da su u izjavama u serijalu “Rusija ruši EU”, davanim tijekom priliva izbjeglica prije sedam godina, briselski političari optužili su Moskvu da sponzorira stranke koje su se protivile migrantima.

„Nije iznenađujuće da Zeleni ostaju instrument antiruske propagande. Ova je stranka u početku bila kritična prema Rusiji, Kini i Turskoj, zemljama koje ne zadovoljavaju njihove ideje o liberalizmu“, objasnio je Rahr.

“Kada je u pitanju spašavanje života ljudi, Zelenima to nije zanimljivo. Oni pokušavaju baciti ulje na vatru antiruske retorike, jer se boje da će se ugasiti“, požalio se njemački stručnjak.

Dodajmo tome kako Borrell, kada je govorio  o ruskoj pomoći, tada nije okrivio Moskvu, već Peking, za pokušaj “infiltriranja” u strukture EU pod krinkom pružanja pomoći. Međutim, Borrell potpisuje izvješća East StratComa i „policije misli i izgovorene riječi“ djeluje pod njegovim zapovjedništvom, zbog čega i on snosi odgovornost za postupke parlamentarnih frakcija u Strasbourgu.

Kao što je ovo tijelo stvoreno na razini EU i djeluje u okviru Europske komisije, isto se može reći da iza takvih napada ne stoji čitav „kolektivni Zapad“, već onaj dio euroatlantskih elita koji su zainteresirani za dugoročni sukob s Moskvom i Pekingom, a te su elite sada na vlasti i u Njemačkoj, Americi, Londonu uvijek, jedino se Pariz nekako dvoumi bi li ili ne zauzeo otvoreno neprijateljski stav prema Moskvi  oko specijalne operacije u Ukrajini.

EastStratCom i sankcije

Europa prijeti Rusiji još oštrijim i nemilosrdnim sankcijama. Ranije za širenje dezinformacija u vezi s koronavirusom, kako je pisao i Faktograf, a sada zbog Ukrajine. To stoji u izvješću Europske komisije glasnog naslova „Akcijski plan za demokraciju“. Ovaj dokument je ranije predstavljen u Bruxellesu, a bivša europska povjerenica za pravosuđe Vera Yurova je izjavila da napadi Rusije i Kine protiv europske demokracije od sada „neće ostati bez kazne”.

No, pokazalo se da su jedini dokaz „subverzivnog rada Rusije i Kine“ protiv europskih napora u borbi protiv koronavirusa poznate „informacijske specijalne snage“ „Radne skupine East Stratcom Europske unije“, službene jedinice Europske službe za vanjske poslove, stvorene posebno za informativni rat protiv Rusije, ali i Kine.

Ova je struktura, koja na svom resursu EUvsDisinfo prikuplja „bazu podataka o prokremaljskim dezinformacijama“, i sama više puta uhvaćena u otvorene laži. A kad su njeni „stručnjaci“ otišli predaleko i zaključili da mogu jednako neutemeljeno kao što optužuju ruske medije, na masovne medije same Europske unije objesiti etiketu „prokremaljski“, zastupnici nizozemskog parlamenta tražili su čak i njihovo zatvaranje. Od tada su „informacijski specijalci“ naučili lekciju i pokušavaju ne dirati medije u zapadnoj Europi. No, istodobno se njegove metode nisu promijenile. Oni nastavljaju pisati na isti način, a izvještaj ove više nego sumnjive antiruske strukture jedini je dokaz ruske „krivnje“, za koju su se već pripremale nove sankcije.

Izvješće Europske komisije kasnije objavljuje bazu podataka organizacije EUvsDisinfo, „neformalni specijalci“ s ponosom izvještavaju da već imaju tisuće primjera „ruske propagande“, koja je sve što je napisano u Rusiji, pa čak i kada neonacisti Azova postave protuoklopni sustav na krov bolnice i gađaju ruska vozila, snimka koja je bila razlog moje trenutne blokade na Facebooku.

Inzistiraju na tome da ruska subverzivna kampanja donosi plod, jer stvara opasnost za lakovjerne Europljane.

Čak i površna analiza baze podataka koju je Europska komisija koristila kao temelj službenih optužbi protiv Rusije pokazuje da se ona većinom sastoji od pozivanja na nečije privatno mišljenje ili na resurse koji uopće nemaju nikakve veze s Rusijom. A zaključci samih organizacija EUvsDisinfo i East StratCom, lije su sluge Faktograf, Raskrinkavanje i sigurno imaju srpske, makedonske, slovenske i crnogorske verzije, ali da sad ne tražim po internetu, najčešće su potpuno subjektivni i nemaju veze sa stvarnošću.

Štoviše, ponekad ih nije briga ni za činjenicu da državni masovni mediji u Rusiji i sami kritiziraju mišljenja koje EUvsDisinfo definira kao „prokremljaska“.

Primjerice, europski borci protiv dezinformacija pozivaju se na privatni YouTube kanal koji doista promiče mišljenje da je razvoj 5G tehnologija bio uzrok pandemije. Ali upravo taj kanal neprestano napada rusku državnu televiziju zato što je ismijavala ovu teoriju zavjere. Slijedeći logiku europskih zviždača, „ruski državni televizijski kanali žestoko se bore protiv prokremaljskih stavova“. Ali iz nekog razloga EUvsDisinfo, East StratCom i Faktograf nisu uspjeli doučiti ovaj logički slijed.

Osnovna tehnika ovih „boraca protiv krivotvorina“ krajnje je primitivna. Na primjer, otimaju mišljenje stručnjaka iz ruskog talk showa i prenose ga kao zlonamjerni plan Kremlja. Činjenica da se u istoj emisiji čuju potpuno suprotna gledišta se jednostavno zanemaruje. Ali „izrežite“ iz emisije samo jedan stručni citat i prenesite ga kao „mišljenje Kremlja“ i dobit ćete potpuno drugačiju sliku.

Naravno, kao sinoć, sastavljače dosjea nikada nije posramila izravna kontradikcija njihovih vlastitih „dokaza“.

Europska povjerenica Yurova, prijeteći da će poduzeti odlučnu akciju u borbi protiv „ruskih dezinformacija“, „umirila“ je zapadne novinare: „Nećemo postati ministarstvo istine „. A onda je dodala: „Nove tehnologije trebale bi biti sredstvo emancipacije, a ne dezinformacija. Ne želim da izbori postanu konkurencija prljavih metoda. Vidjeli smo dovoljno Cambridge Analytice i referendum o Brexitu.“

Rekavši to, i sama je europska dužnosnica napravila očito falsificiranje, budući da su se sve optužbe za rusko miješanje u Brexit pokazale prazne. Čak je i britanski sud prisilio novinarku The Observera Carol Cadwallard da se ispriča Arronu Banksu, sponzor kampanje za izlazak iz EU, da „radi za Kremlj“. Ali, kao što vidite, europski povjerenici i dalje šire lažni narativ da je netko intervenirao na britanskom referendumu.

I tu riječi Yurove postaju jasne: „Europska komisija doista neće stvoriti „ministarstvo istine“. Sudeći po prljavim metodama antiruske informativne kampanje Europske unije, može se pretpostaviti da je Bruxelles već stvorio svoje „ministarstvo neistine“. Ni Orwell na to nije mislio.

Faktograf šuti na novu odluku Facebooka da dozvoli „ poziva na ubijanje Rusa“

Osim što su pogasili sve ruske medije i jedini otok slobode u Europi su Srbija i BiH, na skandaloznu odluku Facebooka da u Ukrajini i Rusiji susjednim zemljama ne cenzurira govor mržnje i pozivanje na linč Rusa i Rusije, Fact Chek hobotnica, Faktograf, East StratCom i EUvsDisinfo nisu rekli jednu jedinu riječ.

Razumijete li sada koliko je opasna ova skupina „aktivista“, koja djeluje pod, naizgled, bezazlenim portalom, kojeg možete čitati i ne morate? Ako još niste razumjeli, kad shvatite bit će kasno.

East StratCom Task Force / Fact Check

(https://alterminfo.blogspot.com/2022/03/blog-post.html)

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s