А САД СВИ НА ШУТИРАЊЕ ХРАНЕ (ФУД БАЛ)

стављен изван снаге Закон о игралиштима за голф

В(Ј)ЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ пуно је већи интерес  очување пољопривредног земљишта, шума, околиша као и заштита највиших уставних вреднота социјалне правде, једнакости људи, једнаког положаја подузетника на тржишту, јамства права власништва и владавине права, него што је то интерес државе за изградњу голф игралишта

Након три године кампање Закон је коначно укинут, понајприје заслугама организација цивилног друштва, јер су управо њихови аргументи наведени као разлог за укидање Закона. 
Тако се у појашњењу укидања наводи: „Напријед наведени подноситељи указивали су да су игралишта и пратеће грађевине за голф објекти великих површина који значајно и трајно мијењају околиш и крајолик, а важећи Закон о игралиштима за голф не даје јамства за спречавање злоупораба, нити јамства за разматрање еколошког аспекта градње голф игралишта. Оцјењују да је пуно већи интерес Републике Хрватске у очувању пољопривредног земљишта, шума, околиша као и у заштити највиших уставних вреднота социјалне правде, једнакости људи, једнаког положаја подузетника на тржишту, јамства права власништва и владавине права, него што је то интерес државе за изградњу голф игралишта.“.

Кампања је започела још 9. просинца 2008. године, приопћењем Зеленог форума. Прва акција је направљена на дан након изгласавања Закона 16. просинца 2008.

Иако су Зелена акција, ГОНГ и Транспаренцy Интернатионал Хрватска још 19. вељаче 2009. поднијели Захтјев за оцјену законитости и уставности Уставном суду Републике Хрватске , те након измјена Закона 07. листопада 2010. Уставни се суд Републике Хрватске није никад очитовао.

Та шутња је знаковита, па се може поставити питањеје ли правосуђе неовисно од политике?. При том је занимљива изјава: ‘Влада плус јавност, плус Уставни суд, плус Еуропска комисија, више знају него Влада сама‘, сумирао је потпредсједник Владе Слободан Узелац који предложено укидање закона доживљава као својеврсну добродошлу самокритикуИз наведеног можемо закључити да је Уставни суд имао комуникацију с Владом РХ, али није са подноситељима Захтјева за оцјену законитости и уставности. То је вјеројатно и разлог зашто је закон укинут по хитном поступку на задњој сједници Сабора у року од једног дана након што га је Влада РХ усвојила. Тако да смо добили Закон чије је трајање било краће од мандата Владе и Сабора РХ„, приопћиле су удруге.

У борби за укидање Закона о игралиштима за голф судјеловале су многобројне организацијеЗелена Истра, ГОНГ, Транспаренцy Интернатионал Хрватска, иницијатива Срђ је наш, удруга Град и остали који су се прикључили борби против игралишта за голф на локалном нивоу (Еко Задар, Шибенски грађански форум, Сунце, Еко Крка…), а у припреми Захтјева за оцјену уставности и законитости помогли су правни стручњаци.

Све то не би било могуће нити без волонтерског ангажмана активиста и активистица Зелене акције и иницијативе Право на град, који су спремно даровали своје вријеме и креативности у многобројне и иновативне акције тијеком протеклих година.

Добро је знати да јавни активистички ангажман даје резултате, но жалосно је што се у Хрватској брзоплето доносе закони са коруптивним елементима који подилазе инвесторорима и донаторима политичких странака, а противни су јавном интересу и заштити околиша„, закључују организације цивилног друштва.

http://www.h-alter.org/

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s