ПРЕДИЗБОРНИ СНЕГ

Значи човек, програм, резултат, (…)Тако ћемо избећи да после избора генерализујемо ствари и знаћемо ко је крив ако неки програм који смо изабрали и гласали за њега не успе. То би подразумевало и аутономију изабраног мандатара у избор сарадника, а не овако из сваке партије по неко за сликање а резултати мршави. Када тако човека изаберу на неку функцију онда му ни партијске кухиње не могу ништа ако добро ради свој посао и сви његови партијски другови морају да стану иза њега, јер он представља партију а не она њега.

Пише: Драгомир Билић   Веју, веју пахуље…ова дечија песмица послужи још једном да нам наша про-европска демократска власт покаже своју одлучност и искористи још један повод за кампању.
Сакупише се градски владари наше судбине на челу са нашим градоначелником и у директном преносу нас два сата извештаваше шта ће да раде. По мени потпуно беспотребно  са становишта обичног грађанина.
Могли су лепо без велике помпе да координирају, да се договарају и раде без директног преноса, овако само још једна политичка промоција која није била потребна.
   Много је ова власт потрошила новца и времена на те и такве глупости. Па ваљда ће грађани видети сами на терену шта градске службе раде, овако ми је овај директан пренос рата против снега изгледао као да нас је напало 6 Нато пактова. Али ваљда то тако треба.
Ја баш нисам добро запамтио колико тона соли имамо а колико чека на граници са Румунијом, али сам добро запамтио када сам се код ОШ „Марија Бурсаћ“ оклизнуо и добрано се угрувао, а притом ни један полицајац да прискочи и да ми помогне а о волонтерима да и не говорим.
Не пишем ово да бих се жалио него да покажем сву апсурдност таквог начина деловања градских власти. А апсурда је било и пре.
На пример када смо из градског буџета правили промоцију познатог скејт борд скијалишта у Капетан Мишиној улици и то још са вештачким снегом. Ако сте баш хтели да промовишете Београд као ски центар, требали сте да промовишете стазу на Кошутњаку или Авали, које су применљиве за тако нешто. Али шта то вас брига што би рекао наш народ: „ Видла жаба да се коњи поткивају, па и она дигла ногу.“
А можда и није жаба него нечији рођачић, па што детету да не испунимо жељу, ионако све паре остају у кругу двојке.
 
Нећу да улазим у то да ли су градске комуналне службе урадиле или раде добар посао, па то се ваљда подразумева, јер их зато и плаћамо. Овако ми грађани треба да им будемо захвални што то чисте за плату !? Па професионалци морају да раде а не да за нешто што је нормално трубе на сва звона. Да је овакав снег пао у Јуну или Августу, могао бих то да разумем овако – шат ап.
   Још за све што не ваља опет грађани криви. Те кад чисте снег, кад иду у набавку, кад се паркирају, кад иду код лекара итд. Нашим службама све смета. Ваљда им грађани служе само да дају паре и да ћуте.
Било је и пре снегова и још већих али су тадашњи градоначелници имали планове за 10 година унапред и професионалце у јавним службама, па се нису овако експонирали и хвалили као ова власт. Не могу да се отмем утиску да ви себе исувише прецењујете. Нисте ви као личности на власти суштина, него је суштина власт која функционише у сваком тренутку. Овако је ово све само ваша лична промоција, а за личне промоције људи плаћају, а не да ми плаћамо вама.

Још нешто.
Не могу да кажем да је градоначелник Ђилас лош градоначелник, али ово моје писање има за циљ да буде још бољи.
Много је он у том демократском лонцу, па се бојим да га не скувају добронамерници и ово пишем да бих му мало охладио воду и главу. Стварно мислим да је много тога урадио за овај град, али његов највећи успех ће бити ако кад буде одлазио са функције остави нама Београђанима систем који ће да функционише и са неким другачијим и јефтинијим идејама, јер живот не сме да чека. Будемо ли чекали да нам поново неки странци по пети пут праве пројекте изводљивости за пројекте од пре 40 година, све што је радио не вреди ништа јер није оставио добре темеље. Тако да и овај недовршени мост на Ади  неће вредети ништа ако се не заврше све приступне петље у року од годину и по.
   Слушајући градоначелника и његове разлоге зашто жели да остане још један мандат даје ми за право да помислим да сви ови планови развоја Београда и нису баш најбољи. Не видим разлог зашто неко други не би наставио да ради по тим плановима ако су они били или јесу у интересу свих грађана. Нешто ми ту дебело смрди. Овако од приче само ја то могу да завршим изгледа да смо опет попили само скупо смути па проспи.
Не желима да верујем да је то тако, јер по елоквентности и брзини размишљања Ђилас са моје тачке гледишта је један од бољих градоначелника у последњих 20 година. Ово нема никакве везе са Демократском странком јер је предходни градоначелник за мене био најгори у историји Београда. А кад смо већ код тога ту се најбоље види да није важно која је странка на власти него кога ће да поставе на функције. Зато се залажем за персонализацију избора, па да ми грађани бирамо програме људи којима верујемо.
Овако ће опет нека партија да нам нуди куле и градове и кад их не сагради онда је тамо неки господин X крив. Хоћу једначину са свим познатим.
Значи човек, програм, резултат, како у датом тренутку, која је могућност неуспеха предложеног и онда на изборе. Тако ћемо избећи да после избора генерализујемо ствари и знаћемо ко је крив ако неки програм који смо изабрали и гласали за њега не успе. То би подразумевало и аутономију изабраног мандатара у избор сарадника, а не овако из сваке партије по неко за сликање а резултати мршави. Када тако човека изаберу на неку функцију онда му ни партијске кухиње не могу ништа ако добро ради свој посао и сви његови партијски другови морају да стану иза њега, јер он представља партију а не она њега. Тако ћемо избећи да је за све крива ДС, ДСС, Радикали, СРС, СНП или неки трећи, него људи појединци у њима.
На следећим изборима за тако изабране а неуспешне, не би било места на страначким листама. Овако имамо једне те исте неуспешне политичаре који само мењају места у разним државним институцијама и пију крв овом народу.
Ништа не функционише како треба сем ваших намештених тв емисија. Доста сте се сликали и сад почните да радите за овај народ иначе мењамо канал. Користите сваку прилику за кампању, а ако неко од опозиционих странака налепи неки плакат на зид онда на суд. Не петљајте се сви у све, јер само тако нама грађанима показујете све ваше слабости и шупљине. Не пуштајте више неке шмокљане да нам објашњавају како треба да живимо, него нам омогућите да живимо вашом мудром политиком и идејама. Ако то не можете онда се склоните и направите места другима. Ако овако наставите бојим се да ће вас овај снег затрпати, ако не снег онда поплаве у Мају.
Елементарна непогода је елементарна непогода, а не прилика за кампању. 
Мислите о томе!

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s