НОВИ КОПАЧ КАНАЛА ДМВЕ

Око три милиона евра ЕПС намерава да потроши на консултанте који ће бити подршка тиму за имплементацију пројекта „Унапређење животне средине у ЈП ЕПС и РБ Колубара“, а дупло више за два посебна посла – дефинисање корпоративне и инвестиционе стратегије и побољшање ефикасности пословања и продуктивности.

Тендер је, иначе, расписан почетком 2010. године, један консултант је већ ангажован, али се сад траже „додатне консултантске услуге“.

у Годишњем програму пословања ЕПС, који је одобрила Влада, предвиђено 25 милиона евра за експертска знања како би ЕПС испунио законске одредбе. 

– Шта ће нам онда сви директори

Miloš Franović, pomoćnik finansijskog direktora Željezničke infrastrukture, zbog toga što sedmicama nije dolazio na posao i njegova šefica Zorica Bešović zbog toga što ga je pokrivala, kažnjeni su sa pet odsto na junsku platu.

Image

„Електропривреда Србије“ (ЕПС), на чијем је челу Александар Обрадовић, расписала је осам тендера за ангажовање саветника и намерава да их плати милијарду динара или око десет милиона евра, открива Курир. Трошак је планиран још прошле године кад се знало да ће мањак ЕПС бити већи од 20 милиона евра и да ова година неће бити боља.

Пројекти

Државна фирма, како пише у извештају ЕПС о спровођењу тендера за консултанте, тражи савете како да припреми тендер за избор стратешког партнера за модернизацију и проширење ТЕ-ТО Нови Сад. Тендер је, иначе, расписан почетком 2010. године, један консултант је већ ангажован, али се сад траже „додатне консултантске услуге“.

Око три милиона евра ЕПС намерава да потроши на консултанте који ће бити подршка тиму за имплементацију пројекта „Унапређење животне средине у ЈП ЕПС и РБ Колубара“, а дупло више за два посебна посла – дефинисање корпоративне и инвестиционе стратегије и побољшање ефикасности пословања и продуктивности.

– Шта ће нам онда сви директори?! Савети страних консултаната су потребни, али не за нешто што можемо сами да урадимо. Као да немамо више хиљада врхунских стручњака из свих области – каже саговорник Курира из ЕПС, који је желео да остане анониман.

Ако су уопште потребни, неки послови су можда могли да буду обједињени. На пример, савети о раздвајању оператора дистрибутивног система и јавног снабдевача (ЈС) и савети о формирању и почетку рада ЈС и јачању функције дирекције за развој и унапређење пословног система у оквиру ЕПС. Иначе, јавни снабдевач је формиран, то је фирма „ЕПС Снабдевање“.

У минусу

Милојко Арсић, професор на Економском факултету, каже за Курир да се мора преиспитати да ли је оправдано потрошити толики новац на саветнике, посебно ако се зна да ЕПС има губитке и да је потребна штедња у државном сектору. Он наводи да би ЕПС морао да објасни да ли су њихови инжењери могли да одраде те послове.

– Одговор би требало да дају и Управни и Надзорни одбор ЕПС јер их грађани Србије плаћају да воде рачуна како се располаже њиховом имовином и новцем – додаје он.

Саветници неопходни

Све признате енергетске компаније користе консултанте. У Србији је 1. јануара либерализовано тржиште и ЕПС мора да промени стратегију и прилагоди све инвестиционе планове вредне више од шест милијарди евра, кажу у ЕПС.

Одлуком Владе о полазним основама за реорганизацију ЕПС мора да промени све пословне процесе. Због тога је у Годишњем програму пословања ЕПС, који је одобрила Влада, предвиђено 25 милиона евра за експертска знања како би ЕПС испунио законске одредбе. Први пут се компанија ЕПС суочава са оваквим променама, па нам је потребно искуство земаља и компанија које су већ прошле кроз ове процесе. На тај начин испуњавамо одредбе Закона о енергетици, Уговора о Енергетској заједници југоисточне Европе. До данас, од тих средстава, ЕПС је потрошио око 400.000 евра.

За ово им требају савети

* Припрема и реализација међународног тендера за избор стратешког партнера за модернизацију и проширење ТЕ-ТО Нови Сад  9 милиона динара

* Подршка тиму за имплементацију пројекта „Унапређење животне средине у ЈП ЕПС и РБ Колубара“ 291 милион динара

* Раздвајање оператора дистрибутивног система и јавног снабдевача  280 милиона динара

* Процена вредности капитала за потребе ЕПС и потреба зависних привредних друштава која послују у систему ЕПС  40 милиона динара

* Дефинисање корпоративне и инвестиционе стратегије ЕПС  287 милиона динара

* Побољшање ефикасности пословања и продуктивности ЕПС  287 милиона динара

* Формирање и почетак рада ЈС и јачање функције дирекције за развој и унапређење пословног система ЕПС  50 милиона динара

*  Анализа положаја ЕПС у регионалном тржишту електричне енергије ЈИЕ до 2030.   15 милиона динара

Пословање

2009. 8,5 милијарди (губитак)

2010. 2,8 милијарди (губитак)

2011. 26,8 милијарди (добитак)

2012. 2,4 милијарде  (губитак)

http://www.kurir-info.rs

nešto slično: Miloš Franović, pomoćnik finansijskog direktora Željezničke infrastrukture zbog toga što sedmicama nije dolazio na posao i njegova šefica Zorica Bešović zbog toga što ga je pokrivala, kažnjeni su sa pet odsto na junsku platu.

Franović neopravdano bio odsutan sa posla 12, 16, 17,18. i 19. januara. U decembru nije dolazio na posao izuzev 22. i 28, a u novembru osim 6. i 21. U oktobru je na poslu bio samo 1. i 30, a septembru je bio tu samo 10, 11, 12. i 14. Vrlo je interesantna evidencija za jul, jer tada Franović nije bio na poslu 2, 3, 6, 17, 18. i 20, a za taj mjesec je primio platu 1.238 eura i dva puta po 200 eura za članstvo u timu za nikšićku prugu.

Bešovićka branila svog najbližeg saradnika pričom da pozicija pomoćnika direktora za finansije “po opisu poslova zahvata veliki kontakt ministarstvima, bankama i angažovanje u stručnim komisijama…”.

Zarija Franović je, dok je bio na čelu ŽICG, da bi Bešović prihvatila njegovog sina Miloša bez ikakvog iskustva i pisala da je na poslu i kad Miloš nije u Podgorici, zauzvrat njenu kćerku Tamaru Todorović, biologa, zaspolio i postavio na mjesto direktora novog sektora za zaštitu životne sredine. Pravni sektor mu je bio siguran zbog načina na koji je postavio direktoricu Milutinović.

Ona je na glavnoj raspravi gdje je trebalao da odmjeri disciplinsku odgovornost njegovog sina izjavila da bi trebalo vratiti Zariju jer su mnogi digli nos.

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s