AЈMO РАЈО ЕМИРАТА

– главни промотер новог Закона о раду министар привреде Саша Радуловић, „савремени Робин Худ, који отима од сиротиње да би делио богатима“.

– „Закон о раду је увод у то да Србија постане један од Емирата, а то је најопасније. То је цена за оне три милијарде евра кредита. Није Америчка привредна комора иза овога, иза овога су браћа Арапи“, рекао је Чанак

– Синдикат лекара и фармацеута упозорава да се врши вешта замена теза и сваљивање неких државних обавеза на послодавце, а затим под маском помоћи послодавцима терет се пребацује на запослене.

– Несхватљиво је да се у расправу о овако значајном системском закону није укључила научна и стручна привредна и политичка елита овог друштва. Зашто ћуте политичке партије, зашто не изађу из предизборних калкулација. Посебно позивамо партије леве оријентације, социјалисте, партије социјалдемократског опредељења, ПУПС и друге, да се изјасне о Закону о раду… Позивамо Кркобабића (Јована) да се не прави блесав

Чанак тврди да је усвајање новог Закона о раду услов за добијање раније обећане три милијарде евра кредита од УАЕ.
„Закон о раду је увод у то да Србија постане један од Емирата, а то је најопасније. То је цена за оне три милијарде евра кредита. Није Америчка привредна комора иза овога, иза овога су браћа Арапи“, рекао је Чанак новинарима у Београду.
Он је на Теразијама у Београду, где је постављен један од штандова синдиката против Закона о раду, рекао да је предлог Закона о раду неприхватљив и да се он тиче свих грађана Србије, а да ће синдикати урадити „колико могу“.
Према његовим речима, министар привреде Саша Радуловић задире у све ресоре земље, а како је додао, поражавајуће је што остатак Владе на то ћути.
„Радуловић сада регулише све, он ће ускоро да регулише и војску и полицију, ово је циркус“, рекао је Чанак.
На питање новинара зашто је дошло до неслагања, када су два репрезентативна синдиката у почетку учествовала у преговорима, Чанак је истакао да су они избачени из преговора, а касније оптужени за то што су изашли из њих.
„Оно нису ни били преговори док су трајали, сваки наш аргумент није производио никакве ефекте. Када са неким разговарате, а видите да тај има већ готов план, већ готово решење и закључак и држи вас само да би се покрио пред јавношћу, онда изађете“, објаснио је председник УГС „Независност“.
Чанак је оптужио министарство рада да је „потпуно препустило најважнији закон министарству привреде“.
„Овог момента имамо и дару и меру, господин (вицепремијер Александар) Вучић сада има и Радуловића и српски народ, па нек бира кога ће“, закључио је Чанак.
Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић подсетио је да ће синдикати 23. јануара организовати штрајк упозорења од 11 до 12 сати у свим предузећима широм земље, док ће се 24. јануара предузећа у реструктурирању окупити испред Скупштине у Београду, након чега ће бити организовани протести и блокаде по градовима.
СССС и УГС „Независност“ су данас поставили штандове у свим већим градовима Србије, где ће делити грађанима пропагандни материјал како би их упознали са последицама новог Закона о раду.
Две репрезентативне синдикалне централе ће, како је речено, указати грађанима на најаву драстичног смањења права радника и умањења зарада и других примања, које предвиђа нови закон.
И Синдикат лекара и фармацеута против закона
Синдикат лекара и фармацеута Србије саопштио је да предложене промене Закона о раду подржава само једна страна – послодавци и да се тај синдикат оштро противи сваком смањењу права запослених.
„Синдикат лекара и фармацеута Србије се оштро противи сваком смањењу права запослених, јер се на тај начин угрожавају не само стечена права већ се директно угрожава и право на елементарно достојанствен живот“, наводи се у саопштењу.
Они упозоравају да се врши вешта замена теза и сваљивање неких државних обавеза на послодавце, а затим под маском помоћи послодавцима терет се пребацује на запослене.
„Објашњења о другачијем начину обрачуна и тумачења закона и прописа су испразне приче. Ради се једноставно о смањивању иначе ниских зарада. Када треба да се одузима, одузима се проценат од укупне зараде, а када треба запосленима нешто дати, онда се проценат даје само на основну плату“, наводи се у саопштењу.
Удружење синдиката пензионера Србије позвало је надлежне да повуку предложени Закон о раду и да се у сарадњи са синдикатима и у демократској процедури донесе нови закон кроз социјални дијалог.
„Постоје ли радници у Србији који су упознати са садржајем оваквог предлога, а да су за такав Закон о раду? Не постоје! Па против кога и за кога хоћемо такав закон да наметнемо и то под невиђеном пресијом?“, рекао је потпредседник Удружења синдиката пензионера Живомир Тешић.
Синдикат пензионера је за промене, али само за оне набоље, које ће повећати укупну запосленост, а не за оне које би дозволиле повратак у колонијалну зависност од капитала, истакао је Тешић.
„Несхватљиво је да се у расправу о овако значајном системском закону није укључила научна и стручна привредна и политичка елита овог друштва. Зашто ћуте политичке партије, зашто не изађу из предизборних калкулација. Посебно позивамо партије леве оријентације, социјалисте, партије социјалдемократског опредељења, ПУПС и друге, да се изјасне о Закону о раду“, истакао је Тешић.
„Позивамо Кркобабића (Јована) да се не прави блесав на захтеве пензионера. Нека се изјасни, ако је болестан, нека поднесе оставку“, истакао је потпредседник Удружења синдиката пензионера Градимир Ивановић.
Представници тог синдиката предложили су Већу СССС-а да председнику владе Ивици Дачићу пошаљу његов говор који је одржао на прослави 110 година синдиката, у којем је обећао сарадњу и промену односа са синдикатима и решавање свих отворених питања кроз социјални дијалог.
Шта се десило са причама о социјалној држави и социјалној правди, запитао се Ивановић и указао да је, изгледа, сада настала социјална држава за капиталисте, а да је главни промотер новог Закона о раду министар привреде Саша Радуловић, „савремени Робин Худ, који отима од сиротиње да би делио богатима“.
http://www.b92.net/

Jedno mišljenje na „AЈMO РАЈО ЕМИРАТА

 1. „рекао је Чанак новинарима у Београду.
  Он је на Теразијама у Београду, где је постављен један од штандова синдиката против Закона о раду, “

  А протест ће бити са друге стране зграде, пред Скупштином да синдикалисти не би калирали и погубили гронике.
  Уа паразити!
  Бандо црвена!
  Министре – оснуј странку!

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s