О козама и роговима…

 

Љиљана Татић, прокуриста, односно пуномоћник фирме „ТС Империјал клиринг хаус” на питање зашто прозива банке да су главни кривци за то што они у Србији не раде, иако имају регистровану фирму с позамашним капиталом, када то предузеће има активни рачун у Интеза банци, каже у телефонском разговору за „Политику”, с Кипра где се тренутно налази, 

да је тај рачун отворен тек када су друге банке затвориле рачуне без образложења да би „колико-толико могли да одрже фирму”.truth lie

 

Зар Вам тај рачун није довољан за пословање? Колико Вам то рачуна треба?

Треба нам рачун можда у свакој банци. Јер, ми смо финансијска кућа која управља имовином наших клијената и радимо трансакције где год они желе. Ми имамо капитал и клијенте. Банке су те код којих се обављају трансакције. Сем тога, ми не можемо себи да дозволимо да имамо у нашем портфолију да нам је нека банка одбила отварање рачуна.

Које су Вас банке одбиле?

Сбербанка нас је одбила и написала нам да није дужна да нам то образложи.

Али банке имају дискреционо право да, уколико им је нешто сумњиво, одбију да отворе рачун. Може се то догодити и мени…

Зашто тако закључујете? Ја кажем другачије: исто је то као кад бих ја направила правилник да Вама нисам дужна нешто да платим или урадим и то ће важити све док обе стране на то пристају. У Србији важе други закони, важи Устав који сваком гарантује право на рад. Правном лицу је ускраћено право на рад уколико му банка, без образложења, одбије отварање рачуна. Каква је то привилегована моћ банке да она бира клијента.

Да ли ти Ваши злато и дијаманти негде стварно постоје и ко Вам је издао сертификат о томе?

Капитал који се уноси у фирму може бити новчани и неновчани, а неновчани капитал може да буде материјални и нематеријални. Капитал нематеријални су права, лиценце, концесије, хартије од вредности, уметнички предмети. Наши клијенти нама дају своју имовину на поверење и му ту имовину сертификујемо код светских кућа. Када та имовина добије валоризовану вредност у бројкама, новцу…

Али, питам Вас, ко Вам је издао сертификат о томе?

Куће које су овлашћене да сертификују и валоризују вредност имовине. Не знам тачно које. Све имам документовано у компанији. Наши, а то су светски одитори, потврдили су вредност наше имовине.

Чији је то капитал? Ко Вам га је поверио?

Разни људи, компаније, углавном су то афрички рудници злата и дијаманата, имамо партнере и из Бразила.

Пошто Вам је тај капитал блокиран од оснивања 2010. године, јер је унет у оснивачки капитал фирме, какав интерес имате у свему томе?

Одакле Вама идеја да је капитал блокиран?!

Па фирма у пословању одговара својим оснивачким капиталом, и новчаним и неновчаним?

Капитал није блокиран, потпуно је слободан за било који посао. Тек у тренутку када фирма уђе у неки облигациони однос тог тренутка ће капитал бити блокиран. На основу тог капитала смо издали и хартије од вредности.

————————————————————

Ко је Љиљана Татић

Према писању београдских медија Љиљана Татић је оснивач и члан Националног удружења заштите од пожара Србије, била је финансијски саветник у неколико фирми, објавила је истраживачке радове: „Контрола и надзор рада истражитеља и обавештајаца на тајном задатку, ангажованих од стране ФБИ за борбу против организованог криминала”, као и „Фалсификовање новца као основа савременог банкарства”. Од 2000. до 2003. била је промотер органске пољопривреде у Србији у сарадњи са амбасадом Швајцарске. Члан је и посаде кипарског националног тима у једрењу, са којим је освојила две медаље.

Ј. Рабреновић – (Политика)
објављено: 11.07.2014.
Наслов и опрема – Преврат

7 mišljenja na „О козама и роговима…

 1. ја и даље не разумем инсистирање, дуго 4 године, да се поштопото ради у србији… инат? мислим, прокуриста је српкиња… или компанија у србији види богомдано тржиште, које ми, нити остатак света, не видимо?

  Sviđa mi se

  • Биће да “ компанија у србији види богомдано тржиште,“ 🙂 Колико ја знам сувласницу, као декларисани анархиста спремна је ко запета пушка да се бори против државе (па и своје, или нарочито своје) у заштити права појединца. Оно што на целу причу баца ружну слику, то је да се Љиља овог пута нашла у улози заступника фирме која вероватно лови у мутном, пошто је на крају као основни разлог за спор са банкама то што „компанија не може да дозволи да јој се у портфолију нађе како је нека банка одбила да јој отвори рачун“. Тако да потпуно разумем и Љиљу правника и Љиљу анархисту, али ми је признајем – мало теже да схватим Љиљу – заступника (вероватних) превараната. И кад смо већ ту, серија текстова о овој компанији се на Преврату нашла чисто да би и са друге стране осветлила слику о празилук држави, коју од превараната треба да штите Политика и аутоцензура уместо добри закони и инстуитуције.

   Sviđa mi se

   • Ма, за промену није лоше… Али, ако је она анархиста, мора да је од оних „сређених“, што их је пуна Италија, којима држава одумире, к`о што је и Тити одумирала, а ипак им треба, да гуше и даве друге… Иначе, негде у тим текстовима сам запазио да је она и власница 20%, те није само пуки прокуратор…

    Sviđa mi se

   • @побратим
    “ у тим текстовима сам запазио да је она и власница 20%,“
    Е, па и анархисти морају да једу 🙂 И пливају са чамцом…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s