СРБИЈАНСТВО,  РЕЧ БЕЗ КОЈЕ НЕ ЗНАМО КО СМО

српство, србијанство, светосавље (православље на српски начин), нераскидиво су везана и без једног од та три нестају и друга два

R3а

Успавани смо и обневидели смо зато што више не осећамо своје дамаре. Ми не можемо да се пренемо упркос свих неспорних увида и закључака о свим нашим грешкама. Откуд то, каква је то слога у немоћи?!

Да ли се то пословична српска слога испољава тек у апсолутној парализи Срба и целог спрства? Да нисмо достигли минус 293 степена? А где је онда „удар нађе искру у камену“? Зар није било и превише удара, али где је онда искра? Да ли то значи да је свако од нас био на озбиљном испиту и затајио: и орач и копач и професор и уметник и домаћица и свештеник?
Како то да су затајили и Србенде и Српчићи и беспоговорни родољуби, праведни, племенити, виспрени, храбри, борбени? Нешто чудно се збива. Шта нам то недостаје? Да ли је поплава свакојаког муља (не она мајска) прелила сваку суву грану, сваки барут који је могао да букне, да ли је хладноћа умртвила сваки покрет, да ли је лава кича и испразности отупила сваки здрав осећај, да ли је лукавство надвисило и ућутало мудрост?… Да ли је ишта остало здраво? Тражимо то једино што још може да покрене живот у умирућем, тражимо то тихо које има моћ над дреком и пропагандним урлицима. Тражимо ту малу мисао која је кадра да створи одбрамбене механизме, поуздане бедеме против зла, лажи, магле, беде, болести, против суноврата.

Уверени смо да та мисао постоји, да та реч постоји и да ће већ само исправно тумачење те речи покренути српски дух у смеру оживљавања, обнове и препорода.

Одмах да кажемо да то није ни реч српство ни реч светосавље. То су речи коју су довољно у оптицају, њима ништа посебно ни ново нисмо рекли, оне већ дуго имају своје статично место и мада су по природи својој неисцрпне и моћне, не могу нас неким новим дахом пробудити, ојачати, оздравити, не могу нам изнова дати смисао и крила, произвести у нама моћ, наду, елан… То је зато што и једној и другој речи недостаје трећа реч она са којом оба ова појма добијају снагу, која може да осветли те појмове тако да можемо дубље да их схватимо, снажније осетимо, пуније доживимо, у стварној њиховој вредности и истини.

Та реч, односно идеја, јесте она која је и изнедрила и српство и светосавље. Ова идеја, односно овај дух Срба и није била артикулисана речју, она се подразумевала као основна одлика Срба. Она је као таква вековима функционисала. Нажалост прва употреба те речи, почетком деветнаестог века, била је искривљена и тако искривљена учинила је да Срби остану без своје основне одлике и од тада Срби тону ка забораву.
Реч, дакле, без које ми не знамо ко смо, јесте србијанство.

Србијанство, та основна одлика Срба доживљавана као љубав према према небеској и земаљској Србији истовремено, као свест о својој и небеској и земаљској отаџбини, јер србијанство значи волети своју отаџбину Србију, ако се схвати у свом правом и изворном значењу, а не географски како нам је у деветнаестом веку подметнуто и многи Срби то, нажалост прихватили, онда тај појам србијанство, та српска одлика, има моћ да у нама оживи најдубље човечанске карактеристике, да нам пробуди вољу за свеукупним животом и стваралаштвом и да нам буде путоказ у сваком нашем делању. Јер сва три појма, српство, србијанство, светосавље (православље на српски начин), нераскидиво су везана и без једног од та три нестају и друга два. Погрешно схватање србијанства направило је такву штету да српство више није могло да се препозна нити је могло да даје икакву оријентацију Србима. Светосавље, које исто тако није било артикулисано као појам, и настаје (почетком двадесетог века) као потреба да се српство консолидује и исправно одреди, међутим термин србијанство се провлачи у свом искривљеном значењу и производи даље штете. Ако сагледамо било који период у последња два века, видећемо све нелогичније и нелогичније потезе, због којих на крају и доспевамо до ове тачке апсолутног мржњења.

Исправним схватање и доживљавањем србијанства, српски односи почеће да се усмеравају ка слози, ка исправљању заблуда и грешака, ка моралном уздизању и ка проналажењу свог правог пута на коме ће нас и Божји благослов неизоставно пратити.

Написао: Драган Марјановић

Србијански клуб

 

11 mišljenja na „СРБИЈАНСТВО,  РЕЧ БЕЗ КОЈЕ НЕ ЗНАМО КО СМО

 1. „Одмах да кажемо да то није ни реч српство ни реч светосавље. То су речи коју су довољно у оптицају, њима ништа посебно ни ново нисмо рекли, оне већ дуго имају своје статично место и мада су по природи својој неисцрпне и моћне, не могу нас неким новим дахом пробудити, ојачати, оздравити, не могу нам изнова дати смисао и крила, произвести у нама моћ, наду, елан…“

  Три јунака, обатри једнака, ал трећи је најјачи. Већ 800 година Срби немају појма ни ко су ни шта су тек појавом појма нације, сазнали смо за себе.

  На страну што је по тој дефиницији, једино србијанство Шешељево, а од њега сви опраше руке. Неко је овде блесав.

  Sviđa mi se

 2. „На страну што је по тој дефиницији, једино србијанство Шешељево, а од њега сви опраше руке. Неко је овде блесав.“

  То је онај што је псовао „мајку србијанску“. Ваљда што воли србијанство, па да нас буде више…???

  Sviđa mi se

 3. Branimir Markovic tumacenej srBijanstva po ugledu na srBstvo.. prazne fraze za intelektualce pocetnike
  Јуче у 11:17 · Свиђа ми се · 2

  Nikola Ivanic na zalost, ako nas samo „srbijanstvo“ definise, zaista nismo nista
  Јуче у 11:20 · Свиђа ми се · 1

  Branimir Markovic srbijanstvo ej geografski pojam upravo ono sto autor kaze da nije
  Јуче у 11:21 · Свиђа ми се

  Србијански Клуб … Србијанство, та основна одлика Срба доживљавана као љубав према небеској и земаљској Србији истовремено, као свест о својој и небеској и земаљској отаџбини, јер србијанство значи волети своју отаџбину Србију, ако се схвати у свом правом и изворном значењу, а не географски како нам је у деветнаестом веку подметнуто и многи Срби то, нажалост прихватили, онда тај појам србијанство, та српска одлика, има моћ да у нама оживи најдубље човечанске карактеристике, да нам пробуди вољу за свеукупним животом и стваралаштвом и да нам буде путоказ у сваком нашем делању …
  Јуче у 11:26 · Свиђа ми се

  Branimir Markovic љубав према небеској и земаљској Србији истовремено, као свест о својој и небеској и земаљској отаџбини… lociraj u galaksiji tu nebesku otadzbinu ekskluxzivno srBsku
  Јуче у 11:28 · Свиђа ми се · 1

  Србијански Клуб @Branimir Markovic … давно дефинисано, само се треба присетити…
  Јуче у 11:37 · Свиђа ми се

  Србијански Клуб @Nikola Ivanic – српство и светосавље су речи коју су довољно у оптицају, њима ништа посебно ни ново нисмо рекли, оне већ дуго имају своје статично место и мада су по природи својој неисцрпне и моћне, не могу нас неким новим дахом пробудити, ојачати, о…Погледај још
  Јуче у 11:57 · Свиђа ми се

  Dragoslav Pavkov Србијанство – свест о једној, јединој и недељивој Србији (ма где да се налази и ма колика да је), која треба да опседа све њене држављане. Србе пре свих. Изјашњавајући се као Србијанац, нико не престаје да буде Србин, једино – дефинишући се тако он изражава лојалност јединој српској држави. Док то Срби не схвате и не прихвате, јадно и бесмислено је исто ЗАХТЕВАТИ од Србијанаца другог етничког порекла.
  Јуче у 12:05 · Не свиђа ми се · 3

  Србијански Клуб Вино, нарочито оно најквалитетније, мора да има чашу из које би се пило. У противном разлива се и нестаје.
  Јуче у 12:16 · Свиђа ми се

  Дејан Косановић Србијанци, па би онда вероватно имали Српскијанци, а што не и Црногоријанци, Крајишнике ко јебе ионако смо се те земље одрекли је л’, … ма има имена него нема памети мада није нелогично, у сваком случају смо Индијанци.
  Јуче у 12:38 · Свиђа ми се

  Србијански Клуб најпре, русијанска федерација, а не руска федерација, да би се заобишле ове креативне језиколомке и вратили се на суштину. срби надахнути територијалном припдошћу, вођени локалном елитом, формирали су нације из србског народа (хрватска, македонск…Погледај још
  23 сати · измењен · Свиђа ми се

  Дејан Косановић Русијанско-руско… оног тренутка када Срби поврате све српске земље тада се слажем да се сви у тој једној земљи назовемо Србијанци. Толико о аналогији са русијанским. Друго, то константно позивање на оне који су створили ово што данас зовемо Србија, тада то није била осим ако не желите да се вратимо на БГ пашалук, јер не видим што прихватате рецимо Пчињски округ за Србију, а не БиХ? Као што није БиХ била Србија није ни Пчињски округ још мање Северна Србија или причамо искључиво о овим авнојевским границама. Елем, србијанство је негирање и одбацивање комплетног српског народа ван тренутне Србије не би ли се у неким, веома хипотетичким, околностима можда нагодили са сопственим мањинама које се неће десити -због константног потпаљивања од стране страних обавештајних служби – све док се не ослободимо колонијалног јарма. Тек тада ће ствари доћи на своје место и ту никакво србијанство неће помоћи.
  20 сати · Свиђа ми се

  Branimir Markovic срби надахнути територијалном припдошћу, вођени локалном елитом, формирали су нације из србског народа (хрватска, македонска, црногорска … војвођанска у покушају), заборавивши основну одлика срба, љубав према србији. они који своју територијалну прип…Погледај још
  18 сати · Свиђа ми се

  Србијански Клуб бранимире феномен хрватске нације, нације србског народа даје одговор на вашу дилему зашто смо овако прошли, тј. где води та територијална опчињеност и самољубље локалне елите, односно негација сопственог порекла. дејане херцеговина и босна биле су део србији, а то што је србија окупирана од стране титоистичких интернационалаца то је наша тужна стварност.
  3 сати · Свиђа ми се

  Дејан Косановић Kad je BiH bila deo Srbije?
  3 сати · Не свиђа ми се · 1

  Branimir Markovic феномен хрватске нације, нације србског народа даје одговор .. lepo sroceno samo jos da dosledno razvijete tu teoriju i praksu umesto da sami sebi padate u usta… hrvatska naciaj je nacijsa istog jedinog naroda kao sto su i srbjanska i crnogorsak i bosanska..i krajiska /republika srpska.. jer su to momentalno samostalne drzave.. . zasto bi hrvati i crnogorci terbalo da osecaju krivicu sto su formirali svoje nacije a istovremeno srbijanci da budu ponosni
  2 сати · Свиђа ми се

  Branimir Markovic trebalo bi da osecaju krivicu i sram sto su zaboravili da su jedan narod .. svi ukljucujuci i srbijance
  2 сати · Свиђа ми се

  Дејан Косановић Tacno, ali ono gde se, pretpostavljam, necemo sloziti je ime tog istog naroda…, za mene su to Srbi.
  2 сати · Свиђа ми се

  Branimir Markovic sa mnom se slazes sa njima ne.. onda neka svako zove kako hoce ali da se zna da se misli na isto .. ili prosto nas narod.. deutche
  2 сати · Свиђа ми се

  Дејан Косановић Дошло последње време ако смо ти и ја сличномишљеници
  2 сати · Не свиђа ми се · 2

  Branimir Markovic napredujes svaki dan u svakom pogledu
  2 сати · Свиђа ми се

  Дејан Косановић Или ти назадујеш… нешто од та два јесте
  2 сати · Не свиђа ми се · 1

  Србијански Клуб као прво БИХ је авнојевска измишљотина, а историја не почиње од 1945. нико не негира постајање зомбиране хрватске, црногорске, македонске нације, проблем је што они негирају србски народ тј сами себе, истовремено присвајајући историјско наслеђе које припада србском народу, јер наравно своје немају.
  1 сат · Свиђа ми се

  Србијански Клуб http://www.srbijanskiglas.in.rs/…/sports/item/1565-sg-1565

  Како се од Срба стварају Зомби нације црногорска, “бошњачка“, хрватска, војвођанска…
  http://www.srbijanskiglas.in.rs
  Вековима нас прогоне, убијају на најсвирепији начин, силују, отимају, ваде органе и продају, одузимају територије, прекрштавају, забрањују нам в…
  1 сат · Свиђа ми се

  Branimir Markovic ajd klubasu ne lupetaj, nauci bar istoriju iz osnovne skole … ako je iko poceo 45. to ste vi pseudonacionalisti .. da vas vide dede sa solunskog fronta krstili b se i levomi desnom sta lupetate . uzgred tu vrstu lupetanja su poceli sutas i frankovci
  59 минута · измењен · Свиђа ми се

  Branimir Markovic a kad bi procitao i mogao da shvatis sta je ljudevit gaj yaista rekao bilo bi drukcije sve ‘… сав свиет зна и признаје, да смо ми књижевност илирску подигли; ну нама још нити издалека није на ум пало икада тврдити, да то није српски већ илирски језик; поносимо се и хвалимо Богу великому, што ми Хрвати с браћом Србима сада један књижевни језик имамо’“ … da li terba da ti prevodim sa srpskog na srpski
  57 минута · Свиђа ми се

  Branimir Markovic нама још нити издалека није на ум пало икада тврдити, да то није српски већ илирски језик; поносимо се и хвалимо Богу великому, што ми Хрвати с браћом Србима
  57 минута · Свиђа ми се

  Србијански Клуб нажалост осим те црвене историје постоје још неке историјске свеске, а и генетска истраживања су узнапредовала, па све топло препоручујем да прочитата. за почетак крените од српско српског речника, господина дамјановића, онда мало кљусова, а онда ћете се већ снаћи има много озбиљних књига.
  45 минута · Свиђа ми се

  Branimir Markovic e nasao si koga ces da ucis o genetskim istrazivanjima
  43 минута · Свиђа ми се

  Branimir Markovic glede kljusova samo za tvoje oci http://branali.blogspot.com/2014/04/blog-post.html

  брANALI: НАЈСТАРИЈЕ срБска ПОСЛА
  branali.blogspot.com
  http://enlite.org/dinaric.pdfRimski istoričar Kasije Dion (Cassius Dio) (155-235…Прикажи више
  38 минута · Свиђа ми се · Уклони преглед

  Branimir Markovic a ako oces predkomunisticku noviju istoriju moze i to http://branali.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

  брANALI: БЕСЛОВЕСНОСТИ О (пан/ЈУГО)СЛОВЕНСТВУ
  branali.blogspot.com
  Rat u Hrvatskoj je završen prije dvije decenije, a duh rata, što vrijeme više od…Прикажи више
  35 минута · Свиђа ми се · Уклони преглед

  Србијански Клуб http://www.news-bar.hr/…/odrekao-se-roditelja-kad-je…

  Odrekao se roditelja kad je saznao da su Srbi
  http://www.news-bar.hr
  Nemanja Šešelj iz Zadra cijeli je život bio veliki Hrvat. No onda mu se preko noći život raspao kad je saznao da su mu roditelji Srbi.
  30 минута · Свиђа ми се

  Branimir Markovic zar i tebi treba da objasnajvam njuz bar je rvatski njuz net
  29 минута · Свиђа ми се

  Branimir Markovic a citas samo partijsku literaturu vidim
  29 минута · Свиђа ми се

  Србијански Клуб пошто је дискусија изгубила смисао, кад је бал нек је маскенбал
  28 минута · Свиђа ми се

  Branimir Markovic izgubila cim smo prestali da ti klimamo glavom na najiotrcaniej fraze koje svaka nepismena budala ponavlja ko mantru .. hrvaati ukrali srbima jezik namerno i slicno … zamisljam zbor u selu dueka i regice gde nepismeni muzeki resavaju da predju na beogradski govor da bi nas zajebali.. o ratko dmitrovicu sta ucini od ljudi

  Sviđa mi se

 4. А сада лепо наведите извор те неистине, тако да нема потребе да вас лично сматрају лажовом.

  Појам србијанства је везан за кумановске, или у најбољем случају границе СР Србије. Када се овако невешто протура да то представља идеју српске нације, онда је Шешељева изопштеност прва гротескна асоцијација, џабе вам та пропаганда.

  Sviđa mi se

  • Појам Србијанства је везан за припадност Србији. Што се мене тиче, географија је ту споредна јер границе се мењају од прилике до прилике, државу кад изгубите – тешко је добијате назад. Генерација која је изгуби, не поврати је скоро никада… Ако у Србији и за Србију остане само двоје Срба, она има шансу да се поново ваздигне. Ако нестане Србије, Срба ће нестати већ у следећих сто година јер ми нисмо исто што и Срби из Карађорђевог вакта а на Чифуте, ипак нећемо да се угледамо зар не?

   Sviđa mi se

  • Ако узмемо чињеницу да Срби, по међународном праву, имају државу на простору некадашње Аустроугарске (не рачунајући Војводину) онда се поставља питање – шта је то Србија, и ко је то Србијанац? Колико припадника међународно признате српске нације има држављанство Републике Србије?

   Ако прихватимо факат да данашњу Републику Србију то не интересује, питање се додатно утврђује.

   Када се присетимо да су држављани Републике Србије остављени да се о свом јаду забаве са Шиптарима, а да Република Србија проглашава неучествовање у шиптарској власти на сопственој територији субверзијом, онда се опет поставља питање шта је то Србија, и ко је то Србијанац.

   Након што увидимо да је Србија посматрала и подржала црногорски сепаратизам, којим је остала без излаза на море и Срба који тамо живе, питање шта је то Србија и ко су то Србијанци се понавља. Ако увидимо додатне сепаратистичке тензије у Републици Србији, и беневолентно гледање власти Републике Србије на то, питање је и додатно занимљиво. Србијанство је кумановски појам, и није случајно што се намеће, као прилично јасна лингвистичка одредница.

   Узевши у обзир те чињенице, јасно је да је питање Републике Србије и србијанства нераскидиво од питања граница, а да све остало представља најобичније замајавање.

   Sviđa mi se

   • „Србијанство је кумановски појам“

    предкумановски, рекао бих.

    са осталим се слажем.

    Sviđa mi se

   • све што си навео о фактичком непостојању државе Србије су аргументи за право србијанство – дрповог типа..

    Sviđa mi se

   • Прави комунизам, прави либерални капитализам, право србијанство, право ово, право оно.

    Теорија шумом, емпирија друмом.

    Sviđa mi se

   • Југославизам – прави – приде. А заједнички садржалац заиста увек исти – фактичко непостојање државе. Када год се Западу идеологија излиже, измисле нову, и разбуцају „етатисте“.

    Стално исти рецепт, а ми ко марва.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s