Бранимир Марковић: ОПАСНЕ ШКОЛОВАНЕ БУДАЛЕ (или просто – подлаци)

Косово јесте и биће саставни део Србије исто као што је Крим увек био саставни део Русије

За оне тотално незнавевне – Крим је постао део Руског царства тек крајем 18. века освајањем Кримског татарског  каганата. Никад пре тога није био део Русије… јасно је колико је по њима Косово део Србије.

bivis

– „Косово јесте и биће саставни део Србије исто као што је Крим увек био саставни део Русије[i], извали јуче Ненад Поповић, из најужег круга креатора политике ДСС-а, посебно у доба кад су почињали преговори око Јужног тока и поклањања НИС-а „руској мултинационалној“ компанији.

Ова опасна будалаштина  парадигматична је за укупно деловање странке, прецизније интересне групе која је након фазе потпуне сервилности  захтевима западне алијансе, изненада урадила салто и постала  једно време (данас је то СПС) главна квислиншка експозитура руског империјалног интереса. У претходној фази су сервилно испоручили све старешине полиције и војске који су бранили земљу од НАТО агресије Хашком трибуналу, потписали споразум о некажњивости НАТО војника и дужносника унутар Србије, испоручили архиве наших тајних служби у ЦИА и тиме се још и хвалили преко медија, аминовали сваку перверзију Венецијанске комисије, решења каква не постоје нигде у Европи,  које је намеравала да „имплементира“ у Србији.

Овим мерама су практично суспендовали сваки политички суверенитет државе.
Поклањањем НИС-а и неодговорним креирањем штетног уговора о Јужном току, докрајчили су и економски суверенитет.   
Традицију на којој  се базирао суверенитет једне од (буквално-календарски) најстаријих слободних нација у историји човечанства суспендовали су етноцентрично- етничкосегрегационистичким Уставом, посебно срамотним чињеницом да је написан скор два века након Давидовићевог устава, далеко напреднијег по данашњим критеријумима.

A све је почело дворским контраударом на националну и либералну револуцију 5. октобра фамозним „легализмом“ – настављањем комунистичког правног поретка (зацементирано убиством револуционарног премијера) уместо транзиције (преласка).

Оволиког штеточинства нација изгледа  још увек није свесна захваљујући магли и халабуци срБског патриЈОтизма како лажно представљају свој клеронацизам.

Не региструју се и даље чак ни очигледне будалаштине попут „предметне“

За оне тотално незнавене – Крим је постао део Руског царства тек крајем 18. века освајањем Кримског татарског  каганата. Никад пре тога није био део Русије. У светлу ове елементарне историјске чињенице јасно је колико је по њима Косово део Србије. Што су, стављањем  помена Косова само у преамбулу, као пуко начело, јасно давно демонстрирали.

Није довољно само се суочити са неделима ових ОСВЕДОЧЕНИХ ИЗДАЈИЦА СРПСКОГ НАРОДА. Није ни укусно исмевати њихове будалаштине.

Док не заврше у букагијама (и сви њима слични) због удруженог злочиначког подухвата распродаје националног интереса у Србији се неће успоставити принцип личне одговорнисти – темељ сваке нације.

ПС – први коментари на овај текст на нспм-у

– “ Мирослав Анђелковић: Је л’ он беше стални гост на “молитвеним доручцима“ ма шта они значили?“

–          Зоран М.Станишић, из Приштине: Невероватно…Уместо да одговарају за највулгарнију пљачку државно-друштвеног капитала, незасити конвертити и јапијевци крећу у НОВЕ преваре… Ја бих овде СВЕ подсетио на чувену крилатицу : „Кад те некад неко једном превари ГЛУП СИ, а ако те тај исти ( или ТИ исти )опет преваре, онда си и ГЛУП и ЛУД „.

[i] http://www.nspm.rs/hronika/nenad-popovic-na-osnivackoj-skupstini-snp-bicemo-saveznik-malim-privrednicima-rusija-najveci-zastitnik.html

40 mišljenja na „Бранимир Марковић: ОПАСНЕ ШКОЛОВАНЕ БУДАЛЕ (или просто – подлаци)

 1. Хвала, Б.М. Мени је ова коцкица недостајала.Одавно се спотичем о поменуту сервилност, а овај задњи период, на досадашњу трпељивост, вишегодишњу, данашње челнице. Ни краћег текста, ни мени кориснијег.Развија се крило а пера ,изгледа „као јаје јајету“

  Sviđa mi se

   • Сервилност,инертност, некаква учауреност—-одједном, код старих ,утабаним стазама идућих,по мени велика промена…то је коцкица, још једна задња–неповерења.

    Sviđa mi se

   • Лустрација, овај – промена свести, или – у шуму, овај њиву, овај – емиграција. Њива или емиграција, лични избор, никоме не замерам на одабиру оног што не би требало да се једе. Руси су у истом броду са Србима, и имају сличне ”антипатриоте”.

    Овај апологета Бриселског споразума сада шатро брани Косово, да би доказао неповезаност Русије с Кримом.

    Него видим, сетисте се и Веизовићке (туђим чланком), а у протеклих бурних месец дана… само промена свести.

    Sviđa mi se

   • А ко вама брани да напишете нешто у корист Веизовићке? Преврат вам стоји на располагању, ако вам аудиторијум није премален.

    Sviđa mi se

   • А нећемо тако, нисам ја уредник овде.

    По чему се ви разликујете од режимских медија?

    Било је довољно да поставим то питање па да набрзака поставите чланке о Веизовићевој и о Шешељу (какве – такве), а да се Врабац укључи објашњавајући нешто лажову по имену Бранимир Марковић.

    Sviđa mi se

   • нисам ја уредник овде.

    Ali ipak bi da uredjujete?!

    Било је довољно да поставим то питање па да набрзака поставите чланке о Веизовићевој

    Zar tekst o Veizovickinoj nije bio pre vaseg pitanja?

    ”Suočen sa masom kakvu danas samo on može da sabere, Šešelj je pokazao suštinu svoje trenutno politike – nije imao pojma šta da radi s tim ljudima. Njegov stari drug, saborac, prijatelj, brat, zamenik i kolega po vojvodskom činu, Toma Nikolić, kad se našao u takvoj poziciji bar je krenuo u štrajk glađu.”

    Sta je u ovome sporno? Da li je izgledalo da Seselj „ima pojma sta da radi sa tolikim ljudima“? Zar vojevoda Toma nije pokrenuo gladozedjovanje?!
    Da li treba da lazemo da bismo dobili vas patrijotski atest?
    @pegepet;
    Predrag Popovic ima licne razloge da se obracunava sa Seseljom i u njih ne ulazim; da prenesem njegov tekst o Seselju, inspitrisalo me jedino i iskljucivo par cinjenica koje je naveo a koje si ti osporio u svom komentaru. Naravno, svako ima pravo na svoje misljenje; ja verujem da je Seselj stetocina na zadatku da zamajava nacionaliste za sasvim konkretne protivusluge. Njegov boravak u Hagu je pre svega njegova odluka, i mada mi se svidja kako se obracunava sa onim budalama tamo, ostaje cinjenica da ga nisam ni poslao tamo niti sam ga delegirao i ovlastio da me zastupa… Tako, svu stetu koju je SEBI eventualno napravio – napravio je po sopstvenom planu, sve zasluge (ako ih neko vidi) pribavio je potpuno sam za sebe. Licno, prilicno sam uveren da njegov odlazak pred „hasku inkviziciju“ ima i pragmaticnu dimenziju: Ako je imao bilo kakvih indicija da ce na Djindjica biti izvrsen atentat – on je u Hag pobegao da sam sebi napravi alibi i izbegne „groznu reakciju drzave“ kako je ono sto se nakon streljanja premijera nazvao jedan od vrhovnih petooktobaraca. Znaci, kako god da se obrne – Seselj je sebi mesto u istoriji obezbedio; ako nikako drukcije, a ono sigurno kao covek koji je dvanaest godina zatocen bez presude pod optuzbom da je rekao nesto sto tuzilac misli da je rekao. da je stvarno pametan kao sto misli da jeste, sad bi trebalo da stane na loptu i posveti se sopstvenom raku. Istrajavajuci u politicarenju i sibicarenju (Toma je nekompetentan, Vuci je kvaran ali sposoban, s njim bi mogao pod odredjenim uslovima) ucinice da nakon njega umre i SRS.

    Sviđa mi se

   • Колико сте идентични са режимом се види и по томе шта преносите о Шешељу, када не игноришете:

    ”Suočen sa masom kakvu danas samo on može da sabere, Šešelj je pokazao suštinu svoje trenutno politike – nije imao pojma šta da radi s tim ljudima. Njegov stari drug, saborac, prijatelj, brat, zamenik i kolega po vojvodskom činu, Toma Nikolić, kad se našao u takvoj poziciji bar je krenuo u štrajk glađu.”

    Sviđa mi se

   • Клаус, Врабац се укључи када уопште има времена да нешто овде прочита и када га још при томе и не мрзи да нешто напише (рецимо овај текст сам тек данас видео.
    Дакле, моје појављивање нема везе са вашим спомињањем Весне Веизовић.

    Sviđa mi se

   • Ако мислите да празном полемиком и новим лажима фладујете констатацију о вашој очигледној пропагандној активнисти, преварили сте се.

    Врабац, ни моје јављање нема везе са Весном Веизовић, које су се, са Шешељем, сетили да постоји након мог коментара о њиховој пропаганди. Сада се можда сете и још којечега, преочигледно је да демонстрирају само ”антипатриотизам” и русофобију. Касно.

    Sviđa mi se

   • Ако мислите да празном полемиком и новим лажима фладујете констатацију

    Молио бих на српском, чисто да бих био сигуран шта нам се ставља на терет. А да ћете профил и то урамљен добити на овај или онај начин, надам се да не сумњате?

    Sviđa mi se

   • Не ставља вам се ништа на терет, на терет се ставља национализам, будите без бриге. Од стида ионако не патите.

    Што се тиче појашњења, довољно је цитирати ово гротескно питање:

    prevrat 7. decembar 2014. u 19:46
    Zar tekst o Veizovickinoj nije bio pre vaseg pitanja?

    Ух што смо се збунили! А на веома удаљеном месту ископах:

    Klaus 5. decembar 2014. u 20:45
    Време, односно Е-новине, односно Преврат…
    Разлика је стилистичка.

    И:

    6. decembar 2014. in Uncategorized Еколошки покрет Новог Сада: Саопштење за јавност поводом малтретирања Весне Веизовић

    Како рекох, у међувремену је доминирала само ”промена свести”. Без речи о Веизовићевој, Шешељу, Беку, итд.

    Sviđa mi se

   • @КлауН
    Слушајте барабо: само зато што сте ме натерали да претражујем коментаре да бих проверио ваше брабоњање, заслужили сте да вас као саговорника елиминишем во вјеки вјеков. Дакле,

    Klaus 5. decembar 2014. u 20:45
    Време, односно Е-новине, односно Преврат…
    Разлика је стилистичка.

    из чега једино што може да се закључи да нисте задовољни уређивачком политиком Преврата. Што је ваше право, али не видим шта вас (ако је већ тако) тера да се мазохистички и даље подвргавате тортури и праћењу наших активности?! Дакле, у вашем коментару нема никаквог питања, само констатација да је по вашем суду Преврат исто што су Е-новине и Време (Пешчаник сте некако заборавили, а видим да ни б-92 однмедавно не турате међу издајнике).
    Након провере утврдио сам да је текст „о веизовићки“ објављен 06.12.у 7,28 – тј. пре вашег „питања“ које сте поставили 06.12.2014. у 20,22 часова.

    Ма колико да ми је драго што Преврат посећује група људи различитих поклитичко – културних афинитета, морам да кажем да преко неких појава ипак не могу да пређем: Преко свесних и злонамерних лажи пре свега. Месецима уназад имамо прилику да читамо ваше малициозне и криптоироничне „коментаре“ без прилике да коначно сазнамо шта им је сврха и чему имају да послуже. Тако да сам као врховна власт овде, одлучио да вам уручим „други жути“. Ако већ нема нико паметнији да се допише и допринесе расправама, некако ћемо се снаћи и без вас. Ваш сервис – изволите.

    Sviđa mi se

   • ”Преко свесних и злонамерних лажи пре свега.”

    Мојих? Дефинитивно немате стида. То изнад не можете продати ни псу с маслом.

    Sviđa mi se

   • Добро јутро. Kлаун вам је оставио крсну славу, вероватно.

    У прилог доказивању ваше антиопозиционе тј режимске позиције. Тада сте се декларисали као добри полицајац, а често ћете се, вероватно, тако постављати:

    branadelmar
    7. maj 2013. u 15:52
    џабе написах онолике текстове ..о Косову се не може расправљати рационално…
једна баналнија тема – шта после нових избора – ко ће да дође? Ђилас? дВЕРИ? радикали’? Коштуница? Чеда? Чанак? Уједињени мрсомуди који никада ништа конкретно нису спровели осим пљачки. то корист?

    http://prevrat.com/2013/05/07/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D1%80/

    Sviđa mi se

   • Добро, видим да баш не можете без нас, а ја докон… У тексту који сте линковали БрМ полушава да објасни зашто мисли да Бриселски споразум, мада је наметнут Србији, ипак може да послужи Србима са Космета, барем краткорочно. Ми, његови опоненти нисмо убеђени да је у то успео, али ипак због тога нисмо спремни да аутора елиминишемо као саговорника по Вашој методи. Значи, стари Римљани су имали изреку која каже „Пријатељу буди близу, непријатељу још ближе“; у овом случају БрМ је „непријатељ“ тј. неистомишљеник, али не непријатељ кога треба уништити и мирна Бачка. У овом и сваком другом случају, он је Србин и Србијанац кога други Србин и Србијанац нема право да уништава из простог разлога јер смо се већ довољно међусобно истребили. Он није плаћеник страних центара моћи на задатку да уноси смутњу и нестабилност, већ наш човек који мисли различито од првосрбијашког мејнстрима. Докле год то ради јер мисли да је у праву и из чистог ентузијазма (као ми остали са „друге стране“ у овом случају), он заслужује да му се посвети дужна пажња, опонира аргументима и указује на места где греши. Ако пак његови аргументи превагну у расправи, шта ви мислите – је ли рационалан одговор човека који поседује мозак дурење и пљување, или промена сопственог мишљења пред снагом аргумената? Ја сам сигуран да ово не улази у вашу србску главу али шта је ту је: Свет тако функционише; онај ко мисли да треба друкчије, за почетак би могао да се потруди и демонстрира стаменост и чврстину уверења личним примером. Рецимо, да од неког брата Србина ир Ранилуга изнајми собу на пола године и пресели се тамо са србијанским документима, и ставовима какве овде заступа комотно куцкајући са 2К километара удаљености. Е, то би било „штогод“ а не неуспело иронисање. И на крају, што се тиче оптужби да „смо“ режимски штајазнам, плаћеници ваљда… Ако овај или било који други режим који влада Србијом учини било шта добро за грађане – истог тренутка сам спреман да ту активност поздравим, похвалим и подржим. Нажалост, од тога нема ништа и то смо вишекратно разглабали овде и (сваком добронамерном и аналитичном) јасно се позиционисали на антирежимску страну. Међутим, нисмо спремни (како се то многим бабама снило да треба) ни да подржавамо и аплаудирамо свему што истрипују тзв патриоте, само зато јер су то они благоизволели, онако као атестиране Србенде и борци за не знам шта. Ми тражимо дела која можемо подржати, шупље речи и изанђале фразе за Превратнике нису довољне. Наставиће се, тренутно имам паметнијег посла од дописивања с вама…

    Sviđa mi se

   • Сада постаје баш весело. Значи, Марковић је члан обавештајне заједнице, који вам јавља где је непријатељ и шта мисли. А ви очински и ”чајлд ток” методом убеђујете саговорнике да његова размишљања ”користе”.

    Разоткривању сваке логичке, граматичке, и друге ”бескорисне” грешке коју чине родољуби. Као рецимо, Клаус који не живи у изнајмљеној соби у Ранилугу, то је грешка, а Марковићево и моје ЛАГАЊЕ је – чиста срца и безгрешно. Јер није за паре.

    У чему је разлика између ТОГА И БИЛО КОЈЕГ РЕЖИМСКОГ ГЛАСИЛА? Они тај посао обављају на исти начин као Марковић и Преврат.

    Паре?

    Sviđa mi se

   • Марковић је члан обавештајне заједнице,

    Марковић је Србин који мозак користи за размишљање, а своје право гласа обилато користи да би заинтересованима саопштио како он види појаве у друштву. За разлику од вас коме недостаје храброст да (ако баш не одселите у Ранилуг), уложите напор и коначно јавности представите камен мудрости који сте изгледа открили. Наравно то вама не пада ни на крај памети, под лажним изговором украденим из Библије (о бисерима и свињама) ви упорно радите оно што сте научили од југословенских комуниста: „Ко друкчије каже – клевеће и лаже…“
    ПС. Ако вам се Ранилуг не допада онакав простосељачки јер његови мештани не знају више од два падежа, да пробате са Приштином? Скинете лепо са интернета потребне резолуције УН и Народне скупштине, ставите их у џеп па…

    Sviđa mi se

   • Користи мозак, онако синдикално, да лаже и да му се мисао не разликује од режимске. А Клаус није, од ове године, више у Ранилугу. Закључак: Клаус нема мозга, за разлику од режимлија.

    Лепо, уживајте у лажима и мислима. Преврат потписује то мозговање, дакле лагање.

    Sviđa mi se

   • „национална револуција није ништа друго до развлашћивање алфа мужјака и луфтигузлука“

    Sviđa mi se

   • Да, да… Игноришући моје питање о очигледној корупцији синдиката и Марковићевој масној лажи, скренули сте (фладовали) расправу на социјални инжењеринг који се експериментално спроводи над Хрватом који заиста мисли својом главом:

    http://prevrat.com/2013/10/10/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B8-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5/

    http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Robert-Matijevic-covjek-koji-je-odlucio-plivati-uzvodno

    Српску режимску тортуру над тим човеком је, у стилу Марковића, уз помоћ кафанске певаљке и две режимске новинарке, спроводио Миломир Марић, који је ту и сву осталу своју бруку после обрисао са нета. Тада Марковићу ”патриотизам” није сметао. Преврат неодољиво подсећа на целу Марићеву пропаганду, а ово је један сегмент исте.

    Обрисана Марићева емисија (Породични српскохрватски односи – Ћирилица, 03.11.2013.):

    Тада сте били добри полицајац, фладовањем и заменом тезе, које Марковић и даље бестидно наставља.

    Ова му је најбоља:

    ”Мрш бре говно увлакачко”.

    На теми о „денацификацији Срба“:

    prevrat.com/2014/12/11/бранимир-марковић-кад-те-фашиста-учи-а

    Да није толико покварено, било би смешно.

    Sviđa mi se

   • Не знам о чему говорите.
    1. Са Бранимиром Марковићем, тада једним од уредника Преврата баш по питању неких (по мени) непринципијелности везаних за јавни сектор, синдикате и њихову нечасну улогу у србијанском друштву сам се посвађао, толико да је напустио заједничко уређивање овог места. Ако вам то није довољан показатељ да сам потпуно аутономан од свега (укључујући и пријатељство) кад се изјашњавам о темама које се овде покрећу – ко вас јебе. Жао ми је, али не знам како друкчије да вам објасним. Док сам ја жив, ви ово место нећете уређивати све да вас препоручи његова екселенција Чепурин лично.
    2. Случај Матијевић није никакво „фладовање“ већ одговор на брмов коментар у коме је у (по мени) негативном контексту поменуо неког судију, а као пример лоших навика србијанских судија навео је потребу овога да се „држи закона к’о пијан плота“. Не, него треба да суди по слободном судијском уверењу само да би задовољио вас двојицу. Иначе, баш на тој теми (случај Рее матијевић) почело је финале мог сукоба са Србендама и Србкињетинама на Новом (дуплом) Стандарду. Можете да ми импутиратзе шта год вам падне на памет, али ако имате иоле карактера – непринципијелност не би требало да се нађе међу неким мојим манама.
    3.Са „говнетом увлакачким“ као психолошким профилом аутора текста кога брм коментарише сагласан сам у целини и целости. Исто бих написао да сте га и ви таквим окарактерисали, али нисте јер вам фали грађанска храброст.
    4.На крају, мени се чини да ваш проблем са Марковићем и његовим ставовима датира од кад је неке људе назвао „латентним педерима“, а неке сличне њима – фашистима. А са мном лично, Драгославом Павковим од кад на те његове оцене нисам реаговао гневом праведника србског и русофилског и цензурисао га. Да бих вас учврстио у том уверењу – изјављујем да је Бранимир Марковић 100% у праву, да су од педера много покваренији латентни педери (јер се први ложе на згодне, а други на моћне мушкарце, први воле депилиране мушкарце а други мувају рундаве и бркате жене како би у очима познаника испал „мачо“ а заправо… Итд…) а да су ови који сањају руско-амерички обрачун на тлу Србије посебно смрдљива говна јер текбире или са безбедне удаљености или са спремним дипломатским пасошима и авионским картама у џепу – обузети надом да ће им након тог сукоба у коме ће победити (наравно) „православље“ руски амбасадор и директор газпрома предати власт у неписменој, посељаченој и хронично неспособној да спозна праве вредности Србији. А добронамерни националисти ће се и даље чудити зашто је требао Голи оток, и како су нељуди могли оно чињети од „људи“ који су били спремни да издају своју отаџбину и ставе се на располагање окупатору. Ма ко он био.

    Sviđa mi se

  • „Разлика је стилистичка“! Прво ме је непријатно изненадило, а онда ми се допало.Ето нама динамике. Лепих већих неслагања , ни близу складног, ни близу могућег опредељивања, за рецимо, „државотворне“ политичаре и државотворне политике, што ме је на једном другом месту, где ретко идем, раније, мало уморило. Ово обећава. Радујем се. Јес’да сам у неким годинама,ал’ никад касно, да се још шта научи( да не кажем и макаршта).

   Sviđa mi se

 2. „као што је Крим увек био саставни део Русије“. Овај чланак подсјећа на нар. пословицу:Жив ми Тодор да се држи говор…Ако је Крим од 1783 у саставу Русије, мислим да није сувише погрешно рећи да је „увек био саставни дио“ . 171 годину рачунајући до 1954.г. и интервенције Н. Хрушчова. Ово тим прије што се ради о политичкој изјави, а не расправи из историје.

  Sviđa mi se

 3. „главна квислиншка експозитура руског империјалног интереса.“
  ако не постоји руска империја, чак ни у назнакама, а скоро си се сложио самном око тога да русија нема нити један једини прерогатив империје, како може да постоји „руски империјални интерес“? опет даље нисам читао, а ти се љути кол`ко `оћеш

  Sviđa mi se

 4. Па не баш, Крим јесте постао део Руског царства тек у 18. веку али је једно време био (односно вечи део полуострва) саставни део Кијевске Русије . И то не баш кратко време скоро три века.
  Оно што му даје „митску“ вредност у историји руског народа је то што се Владимир управо тамо крстио, што се узима као „крштење Русије“. У склопу те прото-руске државе је био све до моголске инвазије.
  Татарски каганат је дошао касније, и као држава је био освајачка творевина.

  Тако да треба бити опрезан када се други називају подлацима, може се вратити као бумеранг.

  Sviđa mi se

  • И рх „1000 година крштења Русије“ ( 1000 лет крещения Руси) у Памиро-Алтају, у чијој пар хиљада метара високој стени су руски алпинисти поводом јубилеја испењали неке фасцинантне смерове.

   (овај што није у сенци)

   Sviđa mi se

  • што се тиче „митске вредности“, има је и кијев још и више од крима… мислим, да се надамо?

   Sviđa mi se

 5. nagradno pitanje/pronadji vraBceva 3 veka vladavine rusa
  knezevina Tmutarkan, kako to ruski zvuci
  У 10. веку, источни Крим постаје део кнежевине Тмутаракан, која је била у саставу Кијевске Русије. 988. године руски кнез Владимир I Кијевски прихвата православно хришћанство у граду Херсонес, што је била историјска прекретница у развоју Кијевске Русије. 10. век обележава и расељавање Хазара по руским степама, а Крим потом насељавају Печенези. У 11. веку Крим нападају Кипчаци, турско племе пореклом са подручја реке Об у Сибиру. Од тог времена, византијска власт у овом региону слаби, а напади разних племена на ово подручје постају све чешћи. 1239. године Крим заузимају Монголи под Бату каном, а ово подручје потом постаје део државе Златне хорде. Мањи приобални делови Крима су се тада нашли под контролом Венеције и Ђенове. У 14-15. веку је на делу Крима постојала Кнежевина Теодоро, чији је службени језик био грчки, а у којој су живели остаци некадашњих становника Крима – Грка, Гота, Алана, Бугара, итд. 1441. године се формира независни Кримски канат, који већ 1475. постаје вазал Османског царства.

  Sviđa mi se

  • Скоро три века рекох, од Свјатослава (негде 965-970) до монголске инвазије 1239.
   У том периоду Крим је или део државе или у вазалном односу према њој.

   Наградно питање, гдеб бре береш те печурке које конзумираш, дај подели са друштвом да и нама буде лепо као и теби.

   Sviđa mi se

   • „У 11. веку Крим нападају Кипчаци, турско племе пореклом са подручја реке Об у Сибиру. Од тог времена, византијска власт у овом региону слаби …“ „Крим је или део државе или у вазалном односу према њој.“
    daj i nama malo tvojih pečuraka, bolej su od mojih očigledno
    Vizantija, Rusija , mizantropija.. ma sve je to isto..

    Sviđa mi se

  • Историја Крима је врло бурне прошлости. Кажу да је име добио по татарској речи „крим“, дар, јер је лако освојен, али, супротно сведоче Ибери које су звали Кимери, асир. Ги-мир-ра-а, јер су били насељени на Криму. Сматра се да су Кимери добили име по Криму, али је обрнуто: Крим је добио име по Кимерима. У најстарије време Крим је био насељен Таврима, по којима је назван Таврид или Тавријско полустрво. Ово је најстарије име за Ибере, односно хелмске Бриге (Арије), насељене почетком трећег миленијума у М. Азију, који су добили име по реци Ибар. Они су поштовали свога бога Бака, оличеног у светом Бику, ариј. тавура, бик, знак Бика, по коме су названи Таврима.
   После Тавра населише се Амазонке, на 400 година пре похода Аргонаута за Златним руном. По предању, оне су сазидале многе храмове, где су по јелинској причи приносиле људе на жртву. Ова прича је нетачна, као и прича о женама ратницима. Амазонке су биле свештенице аријске богиње мајке Кевале, Врхунског бића од које су Јелини касније направили
   Кибелу, богињу Мајку, чије су свештенике звали Корибанти (Корибећани, Кориби, Кабири, Курети)
   Најпознатији храм Кевале био је код данашњег Севастопоља, на месту Ђорђијевског манастира. Амазонке су носиле аријски божански придевак “ма”, моћ, снага, а у обреду су користиле оружје, због чега су их Грци погрешно прогласили ратницама. Јелински прича још каже, да су Херкул и Тезеј победили Амазонке, које повежу лађом као плен. Амазонке овладају лађом, али бура их поново врати на Крим. Својим повратком оне рашире страх међу Скитима, који су послали пук младића и на тај начин успоставили мир. Скити су после Тавра нагрнули са севера на Крим, измешавши се са Таврима у Тавро-Ските. Дарије је хтео завладати њима и Кримом, али није могао покорити Ските. После овог покушаја долазе Јелини и мит о Јасону “Златном руну”. Симбиоза Грка и Скита резултирала је у “Босфорско царство”, али њиховог владара убију Римљани и загосподаре Кримом. У првом веку с.е. Алани нападају Крим. Затим Готи истерају Алане, а Тавриду назову Готијом. После Гота, покоре Хуни Крим, осим Херсона, коме је Јустинијан послао помоћ. Хазари, потомци Хуна насрну из Литве на Крим, покоре га оснују
   хазарско царство, које брзо пропадне, јер су Руси и Печењези ударили на Хазаре. Они затраже помоћ Византије и 858. године приме (други пут) хришћанство. Херсон је освојио велики руски кнез Владимир, па и Руси приме у њему (други пут) хришћанство.

   Када су Татари покорили Русију, освоје под Батијем и Таврид. Ђеновљани купе од татарског кана земљу и оснују град Каферу, која за кратко постане један од најбогатијих и највећих градова, што се није допало Татарима, те започну сукоби. Прекинули су их Турци, који 1453. године освоје Крим, поруше Каферу и истерају Ђеновљане са Крима. Од тог времена, до 1783. године када је Русија завладала Кримом, било је честих међусобних сукоба Руса, Татара и Турака, тако да је Крим био разорен. Петар Велики је населио немачке колонисте на Крим, који су га у повратили у агрокултурном погледу. После Кримског рата, половином 19. века, Крим остаде у рукама Руса. Тиме се после 13. векова испунила пророчка жеља кнеза Кија, да Руси поврате Херсон.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s