WТF is проф. др Веселин Савић?!

Пре читања ( пролог ):
Ја, блогер омега68 под пуном блогерском одговорношћу изјављујем да ми није намера да било шта или за било чији рачун спинујем, учитавам а богами ни да наводим воду на неку воденицу.Можда нисам достојан теме али је то ипак било јаче од мене.
Ово је само моје виђење…

savic

Чланак у новинама је почињао:
Тек изашли роман Вука Драшковића „Доктор Арон“ (издавач „Српска реч“) биће велико изненађење за читаоце поклонике његовог пера и не мањи изазов за критичаре.Роман се рачва у неколико рукаваца отварајући низ историјских, филозофских, националних и религијских тема, а у центру збивања је чудесни београдски неуропсихијатар Арон Тодорић. У његов дом долазе пацијенти и познаници разних фела, академици, писци, професори, историчари, адвокати, новинари, дисиденти, али и чудаци од којих је један умислио да је Наполеон лично, а други да му је у израслину на врату полиција убацила прислушни уређај. Они жучно расправљају о актуелним друштвеним проблемима и сваки од њих носи неку своју интимну муку. И њихов домаћин чува тајну коју писац постепено и зналачки открива. Радња се догађа пре Титове смрти и после ње.
* У лику Арона Тодорића, познаваоци београдских интелектуалних кругова могу лако препознати неуропсихијатра Веселина Савића и његово окружење. Чиме вас је тај човек инспирисао?
– Са доктором Веселином Савићем, непоновљивим чудаком и чаробњаком, дружио сам се скоро две деценије. Окупљао је око себе духовну елиту, и дисидентску и режимску, ондашње Југославије. Био је геније и зато смо говорили да је луд. Он ме је инспирисао да обликујем лик мог доктора Арона, а то је трајало дуго. Пре него што се родио у овом роману, Арон се оглашавао на страницама „Ножа“, „Молитве“, „Руског конзула“ и „Мете“, али без имена или под другим именима.

Бинго.Најзад сам се сетио ( иако нисам београдски , а још мање добро обавештени круг! )
Пре неколико година сам у локалним новинама читао о мистериозном доктору Савићу који је словио за гуруа и духовног вођу опозиције Титу и комунистичком систему у Југославији и то још за време Брозовог живота.За мене који сам мислио да сам обавештен човек јер дуго пратим збивања на политичкој сцени ,а често сам се и блиско дружио са многим актерима исте, то је био фрапантан текст који је у мени изазвао земљотрес.Кога год сам нешто питао у вези тога – или нису знали или су се правили блесави.Мој закључак је био да је то нека страшно важна тема и да , вероватно, може да заљуља много тога , кад му време није.
Временом сам и даље памтио детаље, али сам заборавио име које се најзад појавило као инспирација за једно књижевно дело.
Дакле, знате ли ко је довео Слободана Милошевића на власт?
Ако није легенда и ако је ово што ја мислим да знам, тачно – довео га је професор Веселин Савић.
Ко је он и зашто се све у вези њега крије и прећуткује?
Неки извори кажу да је још пре 2. Светског рата био левичар и организовао студентске демонстрације, али га је Тито оцрнио као троцкисту. Други кажу да је са другом Валтером радио за НКВД и да је после рата прешао на страну ЦИА да за њих, као генијални неуропсихијатар, обавља врло важне ствари . Ти исти су склони да верују да је знао све о другу Старом и да га је овај због тога , али и због дотичне службе толерисао. Пред сведоцима му је доктор , кажу, псовао све по списку , а једном је Председниковом сину Жарку који је дошао да тражи помоћ јер ћалета боли глава рекао:
-Боли га глава? И треба да га боли глава! Јебе се мени што њега боли глава.
Жарко је репетирао пиштољ али га је дрскост доктора смирила.
Легенда каже да је био вербално бруталан, да је викао док прича , псовао, да га је болело уво за све и да је стално носио пиштољ са собом.
Имао је посебне методе лечења: доведу му једног који виче да је цар Душан! Он се издере на њега
-Како ти јебем ли ти мајку лажовску кад сам ја цар Душан ?
Лудак, прибијен уза зид процеди…упоран…“Ја сам се први сетио…“

Знате ли како је настао израз “салонски политичар“?
У стану доктора Веселина се , наводно, скупљала интелектуална , дисидентска, партизанска и свакаква друга елита.Он је имао задатак да их проучава , да прави психолошке профиле и да на крају одреди ко може да преузме одговорност да Србију преведе из комунизма у демократију.Он и његов колега кога је одабрао, Јован Рашковић, виде катастрофу која се спрема и покашавају да је предупреде.
То је већ део књиге коју су, опет наводно, написали Едвард Рудек и Патрик Монро, а која се зове
“Теорија српске завере“.( Ако су лагали мене и ја лажем Вас )

Едвард Рудек је Чех и агент КГБ-а, а коаутор књиге Патрик Монро је амерички обавештајац, који је Рудека превео на Запад. По преласку на Запад, Рудек не ради само за Американце већ и за Совјете, пуних двадесет година се налази на двоструком платном списку. Рудеков задатак у Америци је праћење антикомунистичке емиграције.

Пратио је, поред осталих, и Србе. До пада Берлинског зида Рудек је двоструки агент, а када је случај откривен брзо је заташкан. Захваљујући Рудеку и његовој архиви, аутори сматрају да имају право, веће од других балканолога у Америци, на разматрање „скорашњег случаја паљења балканског бурета барута“.
Управо доктор Савић је, сматрајући да ће то бити згодно прелазно решење, лансирао анонимног банкара, безличног апартчика, по имену – Слободан Милошевић.
Немогуће је разумети српску филозофију и геополитичку стратегију без познавања дела Јована Цвијића и његових студија српског националног карактера. Из Цвијићевих опсервација ће српски психијатри црпети енергију „за српску хомогенизацију деведесетих“.
Код Јована Цвијића можемо прочитати:
“Динарски човек гори од жеље да освети Косово, да обнови стару српску царевину о којој стално сања, чак у најтежим приликама у којима би свако други очајавао… Због тога је готово неограничени дух пожртвовања и самоодрицања: у току историје динарски су се људи жртвовали до исцрпљења целог народа…“
Хомогенизација је започела када се на Косову појавио Слободан Милошевић, случајно или по сценарију?
Монро и Рудек су, својевремено, код Србина по имену Брејс Јовановић, који је амерички издавач Ђиласових дела, упознали Милована Ђиласа. Али их је много више од њега интересовао ексцентрични, контроверзни српски психијатар – др Веселин Савић.
По Ђиласовим речима, др Савић је и за Русе и за Американце био човек од највећег поверења, три пута је преживео клиничку смрт, његови експерименти са ментално оболелима далеко превазилазе границе званичне науке. И Американци и Руси су га позивали на вештачења најкомпликованијих научних и шпијунских афера. Био је стручњак за спиритизам, мистицизам, хипнозу и друге дисциплине које савремена наука сматра непознатим.

У Савићевом салону се први пут чуло за непознатог банкара по имену  Слободан Милошевић. Постоји вероватноћа да су се Савић и Милошевић упознали у Америци. Велико је питање да ли је др Савић убедио Американце да је Милошевић добар као прелазно решење у „вађењу Србије из мочваре комунизма“, или су Американци затражили од др Савића да уради психолошки профил Милошевића. Многи од тих докумената су још под шифром, недоступни, али један није. Веселин Савић пише о Милошевићу:

„Слободан Милошевић је врло занимљива особа са јаким егом и јаком ауром. Његов карактер мешавина је сасвим антиномичних особина које на први поглед могу изгледати конфузно, али су заправо идеалне за разбијање комунизма. Јаке социјалне и комунистичке идеје помешане су са архетипским националним осећањима, стога је моје мишљење да овај човек више него ико други из партије може извести промену над народом чије је ментално стање исто тако ровито и у супротностима. Потенцијални проблеми се тичу његове супруге за коју је инфантилно везан. Проблем самоубистава у његовој породици би могао постати предност – јер је то нека врста комплекса и решености да никада не оконча на тај начин…“

Др Савић није био фасциниран Милошевићем, а овај је опет знао да је према замисли др Савића епизодиста, спона између комунизма ка антикомунизму. Милошевић се убрзо отргао контроли и пошто је преузео полуге власти, узео у своје руке тајну полицију, није му било тешко да изгуби наклоност психијатра који га је довео на власт, анимирајући колективно несвесно нације. Антиномичне црте Милошевићевог карактера су се показале кобне по нацију – он никако није успевао да нађе баланс између комунистичких и националних идеја. Др Савић деведесетих почиње да га руши, али убрзо умире. Упозоравао је Милошевића на последице, чак је рекао и да ће Америка на крају бомбама засути Србију.

Када је умро др Савић, поље да се Пентагон и светска заједница нагоде са исламским светом и направе од Срба “жртвену јагњад” је отворено, пишу Монро и Рудек.
Када је одбачен од др Савића, који је први открио шта се спрема Србији и који је покушао да се супротстави сценарију, Милошевић се обратио најбољем Савићевом ученику – др Јовану Рашковићу.
Источњачку гандијевску идеју отпора, “српског устанка без оружја”, могли би да спроведу у дело само Јован Рашковић и његов учитељ др Савић. Људи из српске емиграције, али и људи из америчке администрације, говорили су да је др Рашковић “најзначајнија фигура новонастале ситуације”. Али, др Рашковић није имао лидерских амбиција и убрзо је уклоњен.
Е сад , како и зашто су питања која превазилазе оквире овог блога и ту ни онај наслов горе , а ни пролог не могу да оперу аутора ако би се неко осетио увређеним.Неки актери су још живи, па зато за додатна објашњења упућујем на књигу поменутог двојца ( ако уопште постоји, хе хе хе ).
Трећи психијатар у овом низу, пишу Рудек и Монро, Радован Караџић, није визионар попут својих претходника. Он је човек акције, то је сав његов значај. Ако је Милошевић рођен у косовском епском циклусу – Караџић се тренутно налази у хајдучком. Он је психијатар који “живи мит који је сам произвео”, који верује у реконструкцију српског митског времена. Он се одлучио на експеримент “најпре са сопственим народом а потом и са самим собом”. Због његовог бомбардовања Сарајева Срби су изгубили медијски рат, као што је, из угла тактике, то бомбардовање бесмислено. Међутим, када се прочита Цвијићева карактерологија не чуди што су Срби за средиште војних пунктова изабрали руралне пунктове.
На крају, можда све ово и није тачно.Можда су ово све потурања разних служби неискусним блогерима и лудацима који воле теорије завере. Али шта ако је тачно?
Шта све још имамо да сазнамо?
(Ω68)

2 mišljenja na „WТF is проф. др Веселин Савић?!

Ако мене питате...