Ima li nade za zemlju seljaka na brdovitom Balkanu…

„Zar ne možemo za sada da se držimo toga da NEPOSREDNA ili DIREKTNA DEMOKRATIJA jeste trenutno put u neko bolje društvo i kvalitetniji društveno politički sistem od ovog koji nas trenutno ”ubiја”?!!! Pa da se lepo okupimo oko te ideje, izborimo se svi zajedno za nju i onda da vidimo šta ćemo dalje!? A posle će biti lako ili bar mnogo lakše, nego sada kada narod nije nikakav subjekat, već samo objekat kojim se igra establišment!“

Normalan život

Sve je počelo mojim dubljim promišljanjem na temu NEPOSREDNE DEMOKRATIJE, a onda jednim Facebook statusom, pa formiranjem grupe i eto ti ponovo mene, nepopravljivog idealiste i romantika, opet prepunog adrenalina i vere u budućnost! A onda je usledila poruka jednog mog prijatelja, koja razoružava i spušta na zemlju:

Za sve ove godine na internetu, nikada nisam uspeo ni da pokrenem konkretnu temu kako treba, o kojoj bi tek trebalo raspravljati i postići određeni zaključak (dogovor). Jer, već posle prve rečenice sledi sumnjičenje, pa dezavuisanje i eto ti kraja priče.

Tek što napisah moj poziv svekolikom građanstvu da se udružimo na putu ka zajedničkom cilju i zadatku – da se izborimo za direktnu, ili neposrednu demokratiju, kad eto ti prvog komentara:

A šta fali predstavničkoj demokratiji? Šta bi ti? Da niko ništa ne radi i da se svi građani samo bave politikom i zasedaju po zborovima i skupštinama?

O bože… Pa zar je…

View original post 1.395 more words

20 mišljenja na „Ima li nade za zemlju seljaka na brdovitom Balkanu…

 1. Све је то пресипање из шупљег у празно.
  Колико вреди „директна демократија“ у нашим условима?
  Исто колико би вредела у Титово доба.

  Да би променио друштвени систем, најпре мораш сам да се деконтаминираш од титоизма.
  Каквих смо се само лепих жеља начитали. Треба ово, требало би оно… И једини проблем је са свим тим стварима што су заправо сећање на изгубљену прошлу замишњану стварност. Дакле, све скупа унапред пропала ствар.

  Ја нигде, ни на једном порталу и ни на једној теми под општим називом „требало би“, не нађох слово о апсурдној и (од воље вам) расистичкој ситуацији у Србији да паралелно постоје два закона о реституцији. Један за Јевреје, други за Србе. И то је природно будући да та амнезија извире из титоистичке „антифашистичке“ свести, односно, боље, безсвести и мантри о холокаусту над Јеврејима и српским „народним непријатељима“. Као „компромис“ наши Србији-добромислећи-титоиди ће понудити као решење да не треба никоме враћати отето, већ да све остане у поседу тајкунизиране буџованске деце. А предлагачи ће и даље урлати да желе само добро Србији.

  Ено га Вучић извињава Немцима због логора и злочина. И, наши титоидо-срби се изломише да докажу како су Немци заслужили погром. Исто као и Србијанци. То је, бива, супротност Вучићу. Једино никако да им дође до памети да су у питању непорециви злочини, али да треба јасно идентификовати злочинце. Последично, нашем судству не пада на законску памет да злочинце приведе правди. Таман посла! И? Док се то не уради знаћемо да немамо правосуђе, шта год визионари лепше будућности трућали.

  Хоће се „бесплатно школство“. На страну што је у питању бесмислица јер нема џаба чорба. Нико при томе не поставља питање да нам треба – ако је у питању основно и средње образовање – РАВНОПРАВНО ШКОЛСТВО. Никада него за време Тита није међу децом владала већа сегрегација: док су се деца личких и црногорских билмеза у Бјеограду брчакла у базенима и имала најсавременије светске услове – све о трошку државе широке руке – дотле су дечица из србијанских села користили чучавце у дворишту и воду са потока, јер „боље не заслужују“ с обзиром чији су. И такав дегенерисани систем је само механички преузет, те и данас функционише. Па одатле почети. Један динар за школство у „урбаним срединама“ нема да се да, док свака школа у Србији не достигне стандард који постоји на Ђедење.

  Ако је у питању високо школство, онда, насупрот свих ћоравих „виђења“, оно треба да буде скупо, што скупље. Зашто Срби бесплатно да школују лекаре и кибернетичаре за Немачку и Америку? Решење је у систему кредитирања. И, о чуда, такав систем би се показао јефтинији и кориснији за државу, дакле народ, од „бесплатног школовања“.

  ИТД.

  Ултимативни захтев за напредак друштва је повратак здравој памети. Напредак мора имати темељ:

  – ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ ПАРТИЗАНА СА УСТАШАМА, НАЦИСТИМА, ХОРТИЈЕВЦИМА, ВМРО И БАЛИСТИМА. НА ОСНОВУ ТОГА СВЕ ЗАКОНСКЕ САНКЦИЈЕ. ЛУСТРАЦИЈА.
  – ПОВРАЋАЈ ИМОВИНЕ – МАТЕРИЈАЛНА РЕСТИТУЦИЈА.
  – ОТВАРАЊЕ ДОСИЈЕА УДБА ДО БИА И ОБЈАВЉИВАЊЕ ИМЕНА ДОУШНИКА.
  – РЕСТАУРАЦИЈА МОНАРХИЈЕ.

  Без тих хируршких захвата, Србију ће гангрена убити.
  После може директна демократија и шта год. Само није све једно да ли је Србија жива или мртва.

  Sviđa mi se

 2. Значило би, да сазнамо, ко стоји иза „mojim dubljim promišljanjem“. Ни на одговарајућем сајту у рубрици О НАМА нема ништа. Када томе додамо да је сајт у латиничном издању, оде маст у пропаст. Ивковић се бори против авети, а латиница иде својим током.

  Sviđa mi se

  • Полемишемо са идејама а не са личностима, зато у овом тренутку уопште није битно ко стоји иза чега. Питање је да ли као друштво имамо памети да станемо на лопту и кренемо да решавамо проблеме редом. Све досадашње иницијативе су пропале или због утицаја скривених центара моћи или (још чешће) због „знам га ја“. Колико знамо данас је очигледније него икад, али нам пуста памет и даље не смета да се укопавамо у септичку рупу. Због тога, ценим напор аутора, али знам ја нас, итд…

   Sviđa mi se

 3. @prevrat
  Интересантна теза, да се полемише са идејама!!?? То је за мене сасвим ново. До сада сам веровао, да полемика подразумева личност са друге стране, а не идеју. Питам се, зашто се штампају полемике са именом и презименом „полемичара“, ако је теза тачна?
  Верујем, да је и посећеност многих сајтова мала, јер озбиљни полемичари немају разлог, да се упуштају у полемику са анонимусима и псеудонимима. Анонимни аутор каже за себе, да је nepopravljivog idealiste i romantika и сада треба помислити, да је он способан да нам прича о „непосредној демократији“ и да има наде, да се неко око његових идеалистичких и романтичарских идеја и дефиниција окупи. Сасвим је друга ситуација, да је све то написаљо професор универзитета, или научни радник, који се озбиљно бави питањем демократије, па и непосредне. У том случају, могли би наћи одговарајуће научне радове и одговарајуће дефиниције. Овако је све у сфери фрљања појмовима.

  Sviđa mi se

  • Слобили 🙂
   Послао сам ДРП-у моју фотографију и то са све шајкачом, да се види какав сам СрБенда да постави овде у коментарима ако је икако могуће. За сада нешто ни он не може да уклавири како може да се постави фотка у коментарима, али будимо стрпљиви…. па ако и не може, турићемо је у чланак.

   А што се биографије или (извини што ћу на час прећи на латиницу) CV, или ВЦ, како се већ каже… тиче, реци ми колико опширна треба да буде?

   А опет, што се ДИРЕКТНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ тиче… ко је уопште поменуо директну демократију и зашто је то битно? И пусти ти то шта је то, него ко је тај што нам то потура и зашто, с којим мотивом и шта оће тај…???

   Љуби те братски, комунистички, у оба образа, а ако имаш три онда и три пута… Зоран Арсић алиас Холден Колфилд, никада одрасли Ловац у житу…

   Liked by 1 person

  • Не сумњам да би Ти много аргументованије полемисао када би видео ауторову слику са накривљеном шајкачом него овако… На пример, могао би да му напишеш: „… ти ће да мењаш Устав а не знаш ни шајкачу да наместиш него си је накривио ко нека бекрија“, али јбг, тако је – како је. Пошто ти је овде минорна публика, предлажем да се „сабскрајбујеш“ на ТАСС или Ројтер, не знам шта нам друго преостаје 😦

   Sviđa mi se

 4. Опа, ене га ја у чланку 😀
  ДРП, требао си дописати нешто испод слике да се зна… Холден Колфилд кад је СрБенда Зоран Арсић или тако нето у свом најсрБенанскијем издању 😀

  Sviđa mi se

 5. Јавооооо…. и то све у част Слобе нам Млинаревића! Е, па Слобо, мало ли је!?
  …да прозбориш сад коју и о самом тексту у чланку?

  Sviđa mi se

 6. У неуспешној потрази за неким својим давно изгубљеним текстовима, случајно наиђох на ову дискусију…
  http://moesiotes.blogspot.rs/2011/08/blog-post_7396.html
  Ето… исте дилеме и исте приче, само пре седам година… Чак смо и ми у главном сви ту… Па ви погледајте чији су ставови издржали пробу времена…

  Sviđa mi se

  • Ovaj je neuništiv:
   la gloire28. август 2015. 23:15

   Здраво
   За све ваше проблеме, здравље, новац, срећа, бриге о тајанственим догађајима у свом животу, стицање богатства, у вашем животу, решавање ваших проблема неплодности, да затрудне, да изазове глас уметника, проналажење несталог лица, губитак тежине на основу традиционалних лекова, положи испит или тест, помоћу магије, да буде постављен на високу функцију у свом раду, да изазове прекид пиће и пушење у лице, срј душа-сестра која вас је оставио, да протера човека envoûtée или опседнут, купите парфем, прстење и чаробне торбице за трговце и други проблем, са којима не можете да пронађете лек, не оклевајте да нас свештеника, духовног СИССЕ на адресу : pap05@gmail.com
   Одговори

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s